Начало Забавления „Фортисимо фест“ ще открие Врачанския есенен панаир

„Фортисимо фест“ ще открие Врачанския есенен панаир

от Mariana Gomileva
1193 преглеждания

Максим Ешкенази | снимка: fortissimo.bg

„Фортисимо фест“ ще открие юбилейното 130-то издание на Врачанския есенен панаир, съобщиха от община Враца. Градът под Балкана е един от трите, избрани за феста тази година, заедно с Разград и София. Концертът за класическа и фолклорна музика ще започне от 20 часа в навечерието на панаира – 14 септември. Мястото е както предишните години – пред стадион „Христо Ботев“.

„Фортисимо фест“ е създаден през 2010 от диригента Максим Ешкенази с единствена цел да покаже класическата музика и съвременни произведения пред широка публика. Ешкенази ще дирижира концертите и тази година, с участието на Софийската и Разградската филхармония, хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева, известният цигулар Светлин Русев, Дони, Михаела Филева, Славин Славчев, Георги Андреев, братя Зайранови, Михаела Маринова, Невена Пайкова и водещи актьорите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов. Концертът в Разград ще е на 12 септември, а в София – на 16 септември, пред театър „Иван Вазов“.

В програмата ще бъдат изпълнени класически български произведения за оркестър, фолклорни мотиви на композитора Георги Андреев и музика от вечни български филмови класики.

Входът за всички концерти е свободен. Проектът „Фортисимо“ е подкрепен от фондация “Америка за България” и фондация “Триола Квинтола”.

Традиционният Врачански панаир от няколко години има изцяло нов формат, който връща смисъла на неговото възникване преди 130 години. Есенния панаир е бил средище за продажба на узрялото грозде, постепенно на него идват все повече производители и занаятчии, които продават стоката си. Десетилетия по-късно, в ново време, панаирът беше западнал, с по-слаба посещаемост, предимно от търговци, които препродаваха евтини вносни продукти. Кметът Калин Каменов и екипът му решиха да го възобновят и вече трета година на Врачанския панаир се допускат само български производители и занаятчии, има обособена зона за хранене под контрола на Агенция по храните, а чалга-музиката е забранена за сметка на класики, рок, автентичен и обработен фолклор.

Традиционно панаирът продължава три дни. Мястото на провеждането му е близо до жп гарата и автогарата, така че е удобно и за гостуващите във Враца. Препоръчваме ви ако изберете пътуване с влак, да проверите в кои точно дни спира директно на гара Враца, тъй като определени дни най-близката спирка е Мездра, откъдето може да се хване друг влак, автобус или такси.

Врачански есенен панаир 2017 | снимка: Гавраил Гавраилов

Подобни статии