Начало Забавления Фолклорен събор „Де е българското“ в Мездра

Фолклорен събор „Де е българското“ в Мездра

от Mariana Gomileva
1649 преглеждания

Фолклорен събор „Де е българското“ / снимка: архив на Община Мездра

Наближава крайният срок за подаване на заявки за участие в XV Национален фолклорен събор „Де е българското“, организиран от Община Мездра. По традиция, датираща от 2006 г. насам, събитието ще се състои в Неделята на слепия, която тази година се пада на 6 юни, от 10:00 часа в Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа“ край старопланинското село Очиндол, община Мездра.

Национален фолклорен събор „Де е българското“

Заявки за участие в събора се приемат до 21 май 2021 г. (петък) на адрес: гр. Мездра 3100, област Враца, ул. „Христо Ботев“ №27, Община Мездра, ет. 3, стая 304, Отдел „Култура, спорт и туризъм” или на e-mail: deebulgarskoto@abv.bg. Лице за контакти: Петко Котларски, тел. 0887 51 44 81.

В събора могат да вземат участие певчески групи и индивидуални изпълнители, танцови групи и индивидуални изпълнители, инструментални групи и индивидуални изпълнители. Времетраенето на изпълненията на групите е до 10 мин., а на индивидуалните изпълнители – до 6 мин.

За всяка група или индивидуален участник се попълва отделна заявка за участие. Всяко читалище може да участва с до двама изпълнители в жанр. Разходите за път и храна са за сметка на участниците.

Заявка за участие може да бъде свалена от официалната интернет страница на Община Мездра на адрес: https://www.mezdra.bg/?p=47081

На участниците в събора ще бъдат връчени грамоти. В събора могат да разкрият сергии майстори на художествените занаяти. До 28 май 2021 г. на участниците ще бъде изпратена програмата на събора.

Целта на Националния фолклорен събор „Де е българското“ е да даде възможност за сценична изява на групи и изпълнители, които представят фолклорното богатство и уникалност на своя регион.

Национален фолклорен събор „Де е българското“

По време на събора ще бъде връчена Наградата за родолюбие „Дядо Йоцо гледа“, която се присъжда на достойни българи, прославили България у нас и по света. Носители на наградата досега са Илия Луков (2006), Пламен Петков (2007), Димитър Бербатов (2008), Меглена Куневa (2009), Веселин Топалов (2010), Кристалина Георгиева (2011), Николина Чакърдъкова (2012), Кубрат Пулев (2013), Наталия Симеонова (2014), Европейският съюз (2015), Искрен Красимиров (2016), Ансамбъл „Мездра“ (2017) и Бойко Борисов (2019).

Мездренското село Очиндол, където се провежда по традиция съборът е разположено на 6 км южно от най-високият връх във Врачанския балкан – Бегличка могила /1481,4/. Стигането до него е лесно, тъй като на 4 км от селото минава жп линията София – Мездра.

Съборът се организира от читалище „Просвета“-Мездра и Сдружение „Искърско дефиле“ и се провежда под патронажа на кмета на Община Мездра. Целта му е да даде възможност за изява на читалищни изпълнители да покажат фолклорното богатство на региона, от който идват, както и да опази и разпространи българските традиции и фолклор. В сърцето на Искърското дефиле ще се вият хора на фона на български народни песни, които ще отекват по съседните могили.

Станалият вече традиция събор, събира хора от целия Искърски край. За любителите на българските танци и песни, решили да посетят това емблематично за община Мездра място, ще има специално обособени места за палатки и огън. Ще се леят греяна ракия и вино или каквото всеки си е взел, но в унисон с народните ни традиции.

Източник: Община Мездра

Подобни статии