Начало Новини Изпълнители от Северозапада ще се състезават на фолклорен конкурс в Монтана

Изпълнители от Северозапада ще се състезават на фолклорен конкурс в Монтана

от svilen
821 преглеждания

Фолколрният конкурс “Напеви от Северозапада” ще бъде открит на 1 май в гр. Монтана, съобщиха от общината. Началото ще бъде в 9.45 часа в Младежкия дом. Целта на седмия поред фестивал е популяризиране на фолклорното наследство от Северозапада. В надпреварата ще участват над 700 деца от 22 населени места, а във видео конкурса ще се включат и българчета, живеещи в чужбина, уточняват от общината. Сред тях ще има и деца от САЩ и Украйна.

В първия ден се предвижда творческа надпревара на тема “Народно пеене”, а изпълнители на музикални инструменти и танцьори ще се представят на 2 май. По условията на конкурса всеки участник трябва да изпълни поне една творба от Северозападния регион. Победителите ще бъдат избирани от комисии, а председател на журито за народно пеене е проф. Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В комисиите са още д-р Венци Димов, водещ на “Етно магазин” в “Дарик радио” и старши научен сътрудник в Института за изкуствознание на БАН, народният певец Даниел Спасов, който е водещ и на телевизионното предаване “Иде нашенската музика”, както и Румяна Филкова, певица в ансамбъл “Тракия” и преподават в пловдивската Академия за музикално и танцово изкуство.

В надпреварата на инструменталистите оценки ще дават ректора на музикалната академия проф. Милчо Василев и музикантите от оркестъра на БНР Пейо Пеев и Кръстьо Димов. При хореографията председател на журито е проф. Антон Андонов от Академията в Пловдив, композитора Генчо Генчев и доц. Петър Григоров.

Конкурсът е открит и на него могат да дойдат всички ценители на народната музика, уточняват от общ. Монтана. Местната власт е съорганизатор на събитието, а финансирането е осигурено от спонсори.

Подобни статии