Начало Култура Фестивалът на торлаците започна в Чупрене

Фестивалът на торлаците започна в Чупрене

от Mariana Gomileva
1529 преглеждания

Десетият поред събор на торлаците започна днес в Чупрене, съобщиха от общината. Фолклорният фестивал ще събере на едно място местната група от торлаци – жители на граничните области на Северозападна България и съседните райони на Сърбия. Съборът “Када кум прасе и ти вречу” ще продължи и през почивните дни с много концерти, танци, фолклорна програма, представена от местни състави и гости. Всички събития ще бъдат на централния площад в Чупрене, Видинска област.

След представянето на няколко читалища от областта и техните състави, от 20 часа започва концерт на Поли Паскова, следван от нестинарски танци, а от 23 часа тази вечер е концертът на сръбския оркестът Zlatne Kocije. В събота празникът продължава от 9 часа, с фолклорна програма, в която ще се включат още сръбски и румънски участници. От 21.30 ще започне концертът на Ивана, а после гр. Монтана ще осигурява настроение с местна музика. Закриването ще е в неделя вечер, с представяне на танцов клуб “Огоста денс” – Монтана.

Девизът на фестивала “Када кум прасе и ти вречу” е на торлашки диалект и означава, че когато кумът винаги обещава на сватбата, че ще даде подарък (често прасе), младото семейство трябва да е готово веднага да го приеме, за да не се откаже кумът, обяснява сайтът Belogradchik.org. Торлашката общност (понякога наричани “турлаци”), е етническа група от Западна Стара планина. Основният им поминък е било отглеждането на овце и производство на мляко, сирене и кисело мляко. Предполага се, че наименованието на групата им идва от думата “торло” или “турло” – кръглите кошари, в които са затваряли овцете. Характерно за тях е и бялото облекло, както и малко скептичното отношение към официалната религия – предпочитат да отдават повече уважение на растения и животни. Торлашката кухня е една от най-автентичните и оригинални регионални кухни на Балканите. В нея месо се яде много рядко, но изобилства от “бедни” гозби, както и такива с мляко. Типичен е “бел муж”, който в Белоградчик и Сърбия продължават да приготвят от овче мляко, ястия с люти чушки, както и такива със зелени домати. Причината за използването им е климатична – в Западна Стара планина зеленчуците зреят късно, а често при дълга зима и кратко лято не успяват и остават зелени.

“Какъв човек е торлакът? На този въпрос те заявяват: гостоприемен, по работлив, здрави, смели, буйни по нрав, хитри, будни по ум. Торлака пие вино, яде люти чушки, беден е, но богат по душа, доверчив, горд. Те са изконна част от българите, с традиции, пазени от години, умеят да се веселят; разговорливи са и в същото време са стеснителни, пестеливи, честни, с чувство за хумор и находчиви, добродушни, сурови хора, които живеят в Балкана, стойностни хора”, разказва Belogradchik.org.

Още за бита, обичаите и езика на торлаците/турлаци може да прочетете в секция „Етно“.  За желаещите да отидат на фестивала – Чупрене е близо до Белоградчик, и е достъпно с автомобил, на 60 км от Монтана. Там се намира биосферният резерват „Чупрене“ и ловно стопанство „Миджур“, а обичащите планина могат да изкачат едноименния връх. Още информация има и на сайта на общината.

Подобни статии