Начало Забавления Фестивалът „Белокаменица“ търси автентичния български фолклор

Фестивалът „Белокаменица“ търси автентичния български фолклор

от svilen
2635 преглеждания
Фотогалерия: Средновековната тайна на село Царевец

Новата църква на с. Царевец, която е „само“ на 135 години | снимка: Иван Миладинов

Национален фолклорен фестивал „Белокаменица“ ще събере състави от цяла България във врачанското с. Царевец, съобщи кметът Маргарита Петкова. Празникът ще бъде на 26 август, организатори са кметството и читалище „Просвета-1928“ – Царевец. Вторият национален фолклорен фестивал си поставя за цел да популяризира автентичния и обработен български фолклор, както и народното танцово изкуство.

Програмите за участие се определят от художествените ръководители. Изискването е изпълнителите да представят мелодии, песни и танци, характерни за населеното място, от което идват. За вокалните групи и за танцовите състави времето за представяне е до 10 минути, за индивидуалните изпълнители – до 6 минути. Ограничения за жанрове, възрастова и етническа принадлежност няма, уточняват организаторите. Това означава, че във фестивала могат да се включат изпълнители на българска, турска, ромска, влашка или друга музика, стига да е народна и да е типична за населеното им място.

Фестивалът има и друга инициатива – всеки от участниците да засади дърво. Всяка от групите трябва да занесе на празника дърво по свой избор, като се съобрази дали е подходящо за условията около селото. До всяко посадено дърво ще се постави табела с името на състава, който е участвал и го е донесъл.

Избраните на първо, второ и трето място сред изпълнителите ще получат парични награди, а за всички ще бъдат осигурени грамоти и статуетки. Заявките за участие се приемат до 16 август и могат да се изтеглят тук:

Финансовите разходи по пътуването се поемат от всеки участник, а организаторите осигуряват обяда в деня на фестивала.

„За втора поредна година в дните около голяма Богородица  (по стар стил) и празника на каменоделеца провеждаме фолклорния фестивал, като имаме за цел да популяризираме българското народно творчество и да покажем красотата на един от най-добре развитите занаяти в с.Царевец – добиване и обработка на прочутия в цял свят врачански камък. Добитите от кариерата край селото каменни блокове са еталон за най-високо качество в продължение на много години. Златните ръце на царевчанските майстори – каменоделци са оставили своя отпечатък по много значими сгради и обекти в цялата страна“, разказват от кметството на с. Царевец.

Селото се намира в общ. Мездра, близо до главния път Е79, между Ботевград и Враца. Районът е известен с каменната кариера – тук се вади прочутият бял врачански камък. В Царевец има и много ценна забележителност – средновековна църква с каменен иконостас „Св. Николай. Смята се, че тя е една от най-старите запазени църкви по българските земи. Отворена е за посещения след предварителна заявка до кметството. Непосредствено до нея, в един двор, е новият християнски храм, използван от жителите на Царевец.

Желаещите да останат повече време могат да спят в някои от къщите за гости и хотели в Мездра или в района на Враца.

П  Р  О  Г  Р  А  М  А НА ІI – ри НАЦИОНАЛЕН  ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ

“БЕЛОКАМЕНИЦА- 2017 г.”

с.ЦАРЕВЕЦ , общ.МЕЗДРА

930 часа

Пристигане и посрещане на фолклорните групи

945 часа

Засаждане на дръвчета

1000часа

Дефиле на фолклорните състави

10.30часа – 12 ,30 часа – изпълнение на

Фолклорните групи и състави -1-ва част

 12.30 часа –  обяд за фолклорните състави

13,00часа – фолклорен концерт

13.30часа –  изпълнения на фолклорните групи и състави– 2 –ра част

19,00 часа – заключителен концерт с участието на народния певец Веселин Пенев, духов оркестър и награждаване на участниците.

Празнична заря!

Подобни статии