Начало История 75 години ЦСКА – празник и за Фен клуб „ЦСКА – ВИДИН“

75 години ЦСКА – празник и за Фен клуб „ЦСКА – ВИДИН“

от Mariana Gomileva
836 преглеждания

Няма как да обясниш на човек, който не обича футбола, какво е усещането да имаш любим футболен клуб. Феновете му са категорични – ЦСКА е начин на живот за мнозина. ЦСКА е в сърцата и кръвта им, тече във вените им, ЦСКА е въздухът им… „Никой не може да отнеме това чувство на хората. Институцията с трите звезди над емблемата си е вечна! ЦСКА беше славен преди, постига успехи и сега, ще радва хората завинаги. Честит празник, ЦСКА! Днес на 75, завинаги велик!“  

Българският професионален футболен клуб „Централен спортен клуб на армията“ (ЦСКА) е създаден на 5 май 1948 година, след обединението на „Септември“ (София) с военния клуб ЦДВ с първоначално име „Септември при ЦДВ“. През годините, името на отбора е променяно няколко пъти, като почти винаги абревиатурата ЦСКА е запазена, с изключение на годините до 1962 г. и когато клубът е преименуван на ЦФКА „Средец“, заради реформата на българския футбол през 1985 година. От 1948 година, ЦСКА участва във всички футболни шампионати на Първа професионална футболна лига на България („А“ футболна група до 2016 година), като пропуска единствено сезон 2015/16 поради обявяване в несъстоятелност на футболното дружество. В свое решение от 2020 г. ФИФА посочва ПФК ЦСКА (София) като наследник на фалиралото дружество ПФК ЦСКА.

От създаването си ЦСКА е шампион на България 31 пъти (национален рекорд), носител е на 20 национални купи на България и 4 Суперкупи. Със своите два полуфинала в турнира за Купата на европейските шампиони през сезони 1966/67, 1981/82 и един полуфинал за Купата на носителите на купи през 1988/89 година, ЦСКА е най-титулуваният отбор от България в европейските клубни турнири, заемащ 60-то място, най-предно от всички български представители в класацията за най-добър отбор на Европа за 20 век, на Международната федерация за футболна история и статистика.

Едва ли в света има много примери за подобен фундаментален принос на една организация за националния престиж на съответната държава. В процеса на своята бляскава и драматична история ЦСКА излъчи десетки олимпийски, световни, европейски шампиони, както и стотици рекорди на България, континента и планетата. Не толкова отдавна олимпийският принос на армейските спортисти се равняваше приблизително на актива на държави като Белгия, Холандия, Швейцария, Дания и т.н. Един клуб излъчваше толкова шампиони и медалисти, колкото богати и високоразвити европейски страни!

През дългогодишната си история ЦСКА привлича многобройни привърженици, които остават верни на клуба.

На 12.12.2004 г. група приятели от Видин учредяват фен клуб „ЦСКА – ВИДИН“ , обединени от любовта си към ЦСКА. От 14 привърженика в началото, днес близо 100 мъже, жени и деца са подписали Устава и Правилника на фен клуба, заплащат членски внос и дават душата си за любимия червен отбор.

Ето какво сподели за СЕВЕРОЗАПАЗЕНА.БГ председателят на фен клуба Янко Веков:

„В началото сформирахме клуба на шега, приятели, хора с различни професии, с идеята да имаме по-добра връзка футболния отбор ЦСКА, да си осигуряваме билето за мачовете, рекламни материали и т.н. През 18-те години, в които постоянно се увеличаваме организирахме и участвахме в над 180 екскурзии в страната и чужбина в подкрепа на любимия ЦСКА – футболния и баскетболните мъжки и женски отбор. Радвахме се и страдахме с победите и загубите, но винаги продължавахме да го подкрепяме. Девет години бяхме съорганизатори и спонсори на турнир по футбол за девойки в зала по случай 8-ми март, заедно с Община Видин и ЗС на БФС – Видин. Над 700 момичета участваха в мачовете и показаха завидни футболни умения. Гости на фен клуба през тези години ни бяха великите, любимците на поколения българи – Димитър Якимов, Крум Янев, Георги Димитров – Джеки, Георги Велинов – Джони, Петър Жеков, Аспарух Никодимов и др.“

 

Един от паметните моменти в историята на ЦСКА е, когато на 03.05.1990 г. става факт един от най-великите трансфери в историята на българския футбол. Христо Стоичков осъществява своето преминаване от ЦСКА в Барселона, където се превръща в една от най-големите легенди на клуба.

„74 години история написани със златни букви! 74 години слава! Честит рожден ден, ЦСКА! Честит рожден ден, армейци!“, написа Стоичков миналата година.

ЦСКА всъщност е име на няколко български спортни клуба от София. В миналото всички спортни клубове са обединени в една обща спортна организация под егидата на министерство на отбраната. В периода 1992 – 1996 г. клубовете се отделят и продължават да съществуват самостоятелно поради намаляването на щата на министерство на отбраната. През 2000 г. всички отбори се обединяват в една обща организация наречена Обединени спортни клубове ЦСКА, която е пряк наследник на оригиналната организация. Най-добри, титулувани и известни са футболният, волейболният и баскетболният отбор. Днес обединени са: Футбол – ПФК ЦСКА (София), Волейбол – ВК ЦСКА (София), Баскетбол – БК ЦСКА (София), Хокей – ХК ЦСКА (София), Борба, Бокс, Таекуон-до, Джудо и Самбо. Лека атлетика, Вдигане на тежести, Шахмат, Фехтовка, Хандбал, Гребане, Тенис, Културизъм, Ски, Спортна стрелба, Гимнастика и други.

Ето и какво пожела за празника, председателят на Фен клуб „ЦСКА – ВИДИН“ Янко Веков:

Честит празник, Армейци! 75 години ЦСКА, 75 години слава!

 

 

 

Подобни статии