Начало Икономика Учредиха „Регионален иновационен център Северозапад“

Учредиха „Регионален иновационен център Северозапад“

от Mariana Gomileva
1142 преглеждания

Кметът на Враца Калин Каменов пред картата на Аутомотив Клъстер България / снимка: страница на кмет на Враца във FB

„Регионален иновационен център Северозапад“ към Аутомотив Клъстер България беше учреден на 8 януари 2020 г. Новата структура  представлява сдружение за подпомагане, насърчаване, представителство и защита на регионалния капацитет за въвеждане и развитие на иновации чрез засилване на сътрудничеството между бизнеса и научно-изследователските организации, университетите и други научни и образователни институти.

Създаването на „Регионален иновационен център Северозапад“ към Аутомотив Клъстер България е поредната стъпка към подобряване на партньорството между бизнеса и науката в полза на регионалната икономика. Центърът на иновационния център ще бъде във Враца.

Още от деня на създаването си сдружението си поставя за цел изграждането и развитието на модерна научноизследователска и иновационна инфраструктура. Това ще спомогне за ускоряване на икономическото и социално развитие на района. Иновационният център ще управлява проекти, включващи извършване на индустриални научни изследвания и експериментално развитие за насърчаване на иновациите. Не на последно място сред целите на сдружението е създаването на таланти за бъдещо иновативно и конкурентно развитие на Северозападна България.

Учредяване на Регионален иновационен център Северозапад в София, 08.01.2020г / снимка: Аутомотив Клъстер България

Като част от Аутомотив Клъстер България „Регионален иновационен център Северозапад“ ще развива партньорството между бизнеса и науката в полза на регионалната икономика.

Учредителите на „Регионален иновационен център Северозапад“ са 11 организации, сред които Аутомотив Клъстер България,  Община Враца, Областна администрация Враца, Търговско-промишлена палата Враца, Областна администрация Видин, Русенски университет „Ангел Кънчев“, филиал Видин, както и компании от  региона. Очаква се инициативата за иновационния център да бъде допълнително подкрепена от голям брой организации.

 

Източник: Аутомотив Клъстер България

Подобни статии