Начало История Ученето в северозападна България през XIX в.

Ученето в северозападна България през XIX в.

от Mariana Gomileva
1715 преглеждания

Килийното училище в белоградчишкото село Рабиша, в двора на църквата „Св. Илия“, е едно от най-старите у нас, основано през 1835 г. В него е учил Цоло Тодоров – един от инициаторите на Белоградчишкото въстание от 1850 г. / снимка: Исторически музей – Белоградчик

Между класиците на българското народознание блести името на Димитър Маринов (1846-1940). Tой е завършил Ломското училище и учител му е бил Кръстьо Пишурка (1823-1875). Тъй като е бил много силен ученик, баща му Марин Банов го е изпратил в Белград да продължи образованието си. През целия си живот е отдаден на развитието на учебното дело в северозападна България. В някои от големите му научни трудове Белоградчишкият край има силно присъствие.

Благодарение на проф. Б. Тошев, достигаме до една ценна статия на Димитър Маринов „Из учебното дело в Ломско“, поместена в списание „Български преглед“, кн. 10, юни 1894, стр. 123-133. В нея той прави интересно описание на това как е протичало обучението през XIX в., като в края на текста обръща специално внимание на училищата в Ломския край.

Публикуваме оригиналните факсимилета:

Димитър Коцов (1854-1893), е първият училищен инспектор, който отговаря за училищата в Белоградчишко, Видинско и Кулско със седалище в гр. Белоградчик – той е заел мястото си в Белоградчик на 6 април 1879 г. Ето негова портретна снимка:

Димитър Коцов (1854-1893)

 

 

Източник: Белоградчишкия ежедневен илюстрован лист.

 

Подобни статии