Начало Забележителности Уникална за България находка е открита до Белоградчик

Уникална за България находка е открита до Белоградчик

от Mariana Gomileva
10344 преглеждания

Пещерите в Белоградчишко са обитавани от дълбока древност | снимката е илюстративна

Уникална за България находка е намерена преди дни близо до Белоградчик, съобщи БНР-Видин. При проучвания на пещера „Редака II“ aрхеолозите са открили фрагмент от шило с декорация, най-вероятно използвано при лов. Фрагментът е дълъг около 4 см и се смята, че успоредните нарези са вид украса. Археолозите тепърва ще го анализират. Ето каквао разказва Ивайло Крумов, директор на Историческия музей в Белоградчик пред националното радио:

„В тази пещера са намерени кремъчни и костни артефакти, които се датират 26 000 г. пр. Хр., което е късният палеолит, и една по-ранна дата – 38 000 г. пр. Хр. Става въпрос за сезонен ловен лагер, който е използван през късния палеолит и на границата среден-късен палеолит. Изключително важно е откритието на едно декорирано шило. Става въпрос за нарези върху шилото, успоредни нарези, което е уникална находка за България до този момент.“

През следващата година разкопките в пещератата ще продължат, а останките в нея ще се датират. Това ще помогне „Редака II“ да се включи по-аргументирано в дебатите за прехода от среден към късен палеолит в Европа, коментира Крумов. Финансирането за разкопките е осигурено от Министерство на културата, заедно с проучването на късноантичната пътна станция в местността „Анище“. За нея Крумов обясни, че предоставя интересен археологически материал, който очертава продължителността на живота на станцията и нейната активност. В „Анище“ са открити голям брой бронзови и медни монети от IV и V век, но и образци от I-II век сл. Хр. Датирането на обекта е подкрепено от голям брой оръжия, бронзови апликации, работни уреди, печати и накити. Обектът предстои да се обособи като туристически, добавиха от Историческия музей в Белоградчик.

В момента „Анище“ е свободно за посещения, но не е включено в официални туристически маршрути. Табели няма, няма вход, а на мястото, както и в много пещери от района, често работят археолози. Повечето от най-важните им открития, свързани с първите поселения на хора в Европа, са изложени в Националния археологически музей в София. Те доказват, че пещери като „Козарника“ („Сухи печ“) са обитавани от дълбока древност.

Подобни статии