Начало Забележителности Търси се помощ за възстановяване на пътеката Белоградчик-Ведерник-Праужда

Търси се помощ за възстановяване на пътеката Белоградчик-Ведерник-Праужда

от Mariana Gomileva
3284 преглеждания

Маршрутът има много панорамни места, от които се открива гледка към Белоградчишките скали | снимка: Severozapazena

Ентусиасти от клуб „Индиана Джоунс“ подеха инициатива за възстановяване на туристическата пътека Белоградчик-Ведерник-Праужда. Първите дати за прочистването са насрочени за 12-13 май, тръгването в първия ден е от 9 часа, на паркинга на крепост „Калето“. Тогава ще се започне с почистване и оформяне на пътеката. В следващи дни възстановяването ще продължи. Инициаторите търсят подкрепа от още хора и техника за разчистване. Всеки, който желае да помогне, може да им пише във facebook групата, да се свърже с Красимир Бояджиев (krasibo@gmail.com) или да дойде на място в събота.

„Има един много интересен, хубав и красив маршрут/пътека. Започва от Крепостта, минава през няколко групи от скали, красиви гледки и завършва с невероятна панорамна гледка която се открива от връх Ведерник към Белоградчишките скали, след което се слиза в село Праужда. По пътеката има и отбивка до скалите Збеговете. Те са много красиви. Има малко елемент на катерене и се достига до изградена вишка с панорамна гледка“, разказва Красимир Бояджиев за пътеката.

Някога по маршрута е имало маркировка, дървени стълби и вишка, но заради липса на поддръжка всичко е изоставено. Стълбите са изгнили, а тежкия сняг и ледолома от зимата на 2014 г. е изпочупил много дървета, нападали по пътеката. Красимир Бояджиев е разделил маршута на 12 части, които ще се възстановяват постепенно. На някои места разчистването ще е по-лесно, други са напълно заличени от израснали храсти и дървета.

Още за инициативата може да видите и на сайта на клуба: http://clubindianajones.com/

Подобни статии