Начало Култура „Тъпан бие, хоро се вие” 2022

„Тъпан бие, хоро се вие” 2022

от Mariana Gomileva
1418 преглеждания

 

Фрагмент от рисунка на Neda Varpukauskaite, печелила I-во място в предишни издания на конкурса „Тъпан бие, хоро се вие” / снимка: Нели Василева

Спомняте ли си онзи очарователен миг, в който за пръв път като дете сте усетили магията на фолклорната ни музика, вглеждайки се осъзнато в инструментите? Сещате ли се за пленителното възхищение разглеждайки красивото съчетаване на багрите в народните ни носии, което се запечатва в съзнанието на човек, дълго след като се е докоснал до тях. А сега, като пораснали, изпитвате ли умиление, когато видите някое дете, дори и съвсем малко, как смело се хваща на хорото и се опитва да хване ритъма, макар да няма представа от стъпките? Въздействието от нашенската музика, традиционни костюми и танци е толкова необяснимо и величествено, че може да бъде чудесен повод и за творческо вдъхновение.

рисунка на Кристина Иванова, печелила I-во място в предишни издания на конкурса / снимка: Нели Василева

Една традиция в Монтана дава възможност на децата да изразят в рисунки чувствата, които поражда у тях фолклора на Северозапада. Конкурсът за рисунка „Тъпан бие, хоро се вие” е съпътстваща изява на празниците на духовите оркестри „Дико Илиев”. Неговата цел е подчинена на мисията на това значимо културно събитие. Идеята е да се запазят богатите традиции на духовите оркестри и да се популяризира творчеството на самобитния композитор Дико Илиев.

рисунка на Нанси Николова, печелила I-во място в предишни издания на конкурса / снимка: Нели Василева

Тази година Международният конкурс за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие”, според променения регламент, има конкретна тема и се провежда на два етапа.

Темата на творческото състезание през 2022 г. е „Музикалните инструменти“. Тъй като конкурсът е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев”, организаторите ще се радват младите художници да посветят творбите си именно на духовата музика.

Конкурсът, чийто надслов се превежда на чужди езици „Музиката и танците на моя народ“, ще се проведе на два етапа. До 30 март 2022 г. участниците трябва да изпратят качествени дигитални снимки на своите творби на имейл: art.contest.montana@gmail.com. Те ще бъдат публикувани на страницата на конкурса в социалната мрежа Facebook. Професионално жури ще оцени детските творби, изпратени за онлайн етапа на конкурса, и ще класира 200-те най-добри произведения. Номинираните ще се състезават на заключителния етап. До 30 април 2022 г. те трябва да изпратят оригиналите на творбите си до адреса на Община Монтана (ул. „Извора” 1, 3400 Монтана). Сред тях ще бъдат определени победителите в двете възрастовите групи (от 7 до 11 г. и от 12 до 15 г.).

Наградите на класираните на челните места участници в конкурса за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие” ще се връчат в тържествена обстановка при откриването на празниците на духовите оркестри „Дико Илиев” в средата на юли.

Победителите ще получат статуетката на празниците, грамота и предметна награда, а подгласниците им – грамота и предметна награда. Отличените с поощрителни награди ще получат диплом за отлично представяне, а творбите им също ще бъдат включени в изложбата от конкурса. След нея те ще се зачислят към фонда на раздел „Детско изкуство” на Художествена галерия „Кирил Петров” – Монтана. Ще бъдат присъдени и десет колективни награди на институции (училища, школи, клубове)диплом за комплексно представяне.

рисунка на Neda Varpukauskaite, печелила I-во място в предишни издания на конкурса / снимка: Нели Василева

Конкурсът „Тъпан бие, хоро се вие” е създаден преди две десетилетия като регионален. От 2006 г. той е международен. В предишните му издания са взели участие почти 14 000 деца от над 35 държави – сред тях Австралия, Египет, Италия, Индия, Кувейт, Молдова, Русия, САЩ, Хонконг, Казахстан, Норвегия, Холандия, Индонезия, Иран, Испания, Китай, Латвия, Русия, Полша, Португалия, Сърбия, Турция, Украйна, Филипините, Чехия и др. Включили са се млади художници от над 90 български населени места.

рисунка на Andrii Bilonozko, печелил I-во място в предишни издания на конкурса / снимка: Нели Василева

Конкурсът „Тъпан бие, хоро се вие” цели да провокира вниманието на подрастващите към тези важни за Северозапада празници, към духовите оркестри и творчеството на Дико Илиев, към музикално-танцовото богатство на България. Активното познавателно отношение към темата на конкурса допринася за съхраняване на културната памет като източник на духовна принадлежност и национално самочувствие.

рисунка на Виктор Иванов, печелил I-во място в предишни издания на конкурса / снимка: Нели Василева

Източник: Община Монтана

Подобни статии