Начало Забавления Турлашкия събор в Чупрене ще започне на 7 юни

Турлашкия събор в Чупрене ще започне на 7 юни

от Mariana Gomileva
3240 преглеждания
Земеделските инвестиции от Видин

Изглед до Чупрене | снимка: с. Репляна

Традиционният турлашки събор „Када кум прасе и ти вречу“ тази година ще бъде на 7, 8 и 9 юни, съобщиха от общ. Чупрене. Както всяка година, и през тази ще има типично турлашка програма – с местна кухня, забавления, сръбска музика и фолклор. На официалното откриване в петък гости ще бъдат оркестър от Сърбия и певицата Цветелина, а на следващия ден ще бъде концертът на Наташа Джорджевич и оркестър.

От Читалище „Христо Ботев“, които са съорганизатори с общината, обещават и културна програма. Очаква се на събора да бъде и видният представител на Северозапада – писателят Стоян Николов – Торлака.

Турлашкият събор в Чупрене е един от най-големите в региона. Провежда се всяка година в началото на юни в Чупрене, където се събират хиляди турлаци от двете страни на границата. Макар по паспорт да са българи и сърби, те никога не забравят произхода си, а помежду си говорят на своя език. Той не е нито български, нито сръбски, а за радост вече излязоха и няколко книги с речници на българо-турлашки. Турлаците живеят предимно в района на Белоградчик, Чупрене и отсрещната страна на границата. Около Чипровци са торлаците – разликите между тях са малки, но още се водят спорове кои са по-буйни, инатливи и бунтовни.

За всички, които искат да разберат поне малко що е то турлак или искат носталгично да се върнат към корените си, публикуваме част от стихотворението на Георги Костодинов от Чипровци. Костодинов е автор на съвсем скоро излязлата от печат книга „Турлашки сладкодумник“.

Турлашка молитва

Боже, Боже! Що не може
сиранье да е мъглата?
Че си режем, че си мажем,
да не кърку ми цревата!
Боже, Боже! Що не може
све вино да е реката?
Че си пием колко сакам,
та да ми щури главата!
Боже, Боже! Що не може
да си имам три женице?
Да ми готве, да ме перу,
да ми прае и мекице!
Боже, Боже! Що не може
цел дън да лежим на сенкю?
Га се стъмни я да поем
от седенкю на седенкю!
Боже, Боже! Що не може
мед да вали от небото?
Да си мажем на филию,
да га мешам със маслото!
Боже, Боже! Що не може
стаж да воде у кръчмето?
Две пенсие че изкарам,
че има и за детето!

Подобни статии