Начало Новини Турлаци от Северозападна България и Югоизточна Сърбия се срещнаха в Белоградчик

Турлаци от Северозападна България и Югоизточна Сърбия се срещнаха в Белоградчик

от svilen
1430 преглеждания

Празникът на турлаците от двете страни бе по инициатива на Турлашко дружество „Ждребче“ в град Белоградчик. Това са традиционни срещи, които се провеждат всяка година на разменено гостуване. В този формат – с участието на членове на дружеството на „Тимочана-Торлака“ село Миничево, Сърбия и представители на турлашката общност от общините Белоградчик, Чупрене и Чипровци те се провеждат за пета поредна година.

От сръбска страна в събитието участваха Деян Кръстич- председател на торлашкото дружество, Крунислав Йованович – кметски наместник на село Ново Корито, представители на бизнеса и културата и новоприети членове.

 От българска страна присъстваха Любомир Веселинов-председател на турлашкото дружество в Белоградчик, председателите на общинските съвети на общините Чупрене и Чипровци- Богомил Станков и д-р Юли Цветков, кметът на община Чупрене Ваньо Костин, зам. кметът на Чипровци Валентин Кръстев, зам. кметът на Белоградчик Антон Трифонов, кметът на село Горни Лом Илиян Михайлов и кметските наместници на селата Салаш и Чифлик – Румяна Алексиева и Савинка Спасова.

Тази година по решение на ръководството но турлашкото дружество гостите от западната съседка бяха посрещнати в граничното село Салаш. Тук макар и в почивен ден те видяха активните строително-ремонтни работи по новия път водещ към прохода „Кадъ боаз“, където ще бъде изграден граничeн контролно-пропускателен пункт. Посетиха още и фотоизложба отразяваща културния живот на местното читалище, изложба на ръкоделие и предмети от бита, представени от Даниела Иванова. По време на официалния обяд гостите бяха приветствани от кметския наместник Румяна Алексиева и поздравени от фолклорна група „Родни звуци“.

След посещението на пещерата „Магура“ и Белоградчишката крепост гостите и всички участници в празника на турлаците се срещнаха в ресторант „Мислен камък“, кадето се състоя голяма турлашка вечер. В приветствените слова на председателите на турлашките дружества стана дума за изграждането на новия граничен пункт, който ще сбъдне мечтата на населението от региона. Съкращаването наполовина и повече на пътя от Белоградчик до побратимения град Княжевац и до Ново Корито ще доведе до интензифициране на взаимоотношенията между общините. Ще се разширят контактите и партньорствата помежду им. Със сигурност ще се появят и нови инициативи в съвместната им дейност. Бяха маркирани и най-значимите прояви, проведени в областта на турлашката тематика за настоящата година. На високо ниво и при засилен интерес е проведен Международният събор на прохода“Кадъ боаз“, който догодина ще отбележи своя 90-годишен юбилей и 15 години от последното му възстановяване, след най продължителното му 40 годишно прекъсване и Фолклорният събор „Када кум прасе и ти вречу“ в село Чупрене. Проведена е среща с участието на турлашките общности на прохода „Свети Никола“, която ще стане традиционна. Със сръбско участие са проведени и проявите в областта на културата – фолклорният фестивал „От Тимок до Искър“ и поетическата обсерватория. Ученици от община Чипровци са участвали в І-я фестивал на фолклорното слово, състоял се в град Перник, където са представили торлашки хумор и са завоювали първо място – „Разказвачи“, а фестивалът ще стане традиционен. В момента се работи и по издаването на речник на турлашкия диалект.

От ръководството на турлашкото дружество в Белоградчик бе споделено, че благодарение на сайта за „Северозапазена България“ е установено, че сред бесарабските българи в Украйна има много българи с фамилията Турлак. Има даже и село Турлак. Сред българската общност в Югоизточната част на Молдова съществува същата фамилия. Бесарабските българи са се заселили по тези територии през 1812 година, но до днес свято пазят своя произход, род, език, култура, традиции и обичаи.

Пресслужба Община Белоградчик

 

Подобни статии