Начало Новини Турлаци от България и Сърбия се срещнаха в Белоградчик

Турлаци от България и Сърбия се срещнаха в Белоградчик

от Mariana Gomileva
862 преглеждания

Снимка: Турлашко дружество „Ждребче“

Представители на турлашките общности в България и Сърбия се събраха в Белоградчик на годишна среща. Празникът на турлаците от двете страни бе по инициатива на Турлашко дружество „Ждребче“, което ще отбележи 10 години от основаването си през 2016 г. На срещата присъстваха членове на дружеството на „Тимочана-Торлака“ – село Миничево, Сърбия и представители на турлашката етнографска група от общините Белоградчик и Чупрене. По уважителна причина тази година не присъстваха представители на община Чипровци.

От сръбска страна в събитието участваха Деян Кръстич- председател на торлашкото дружество, Златомир Първулович- кмет на село Яковац, представители на селата Ново Корито, Миничево, Яковац и новоприети членове на младежка възраст от населените места. От българска страна бяха Любомир Веселинов – председател на турлашкото дружество в Белоградчик, кметът на община Чупрене Ваньо Костин, кметът на с. Горни лом Илиян Михайлов и на Салаш Румяна Алексиева, кметският наместник на с. Чифлик Савинка Спасова, членове и приятели на дружеството.

Тази година по решение на ръководството на турлашкото дружество гостите от западната съседка бяха посрещнати в граничното с. Салаш. Тук те видяха извършените строително-ремонтни работи в селото и положените основи на новия път, водещ към прохода „Кадъ боаз“. Преди няколко години между България и Сърбия беше подписано споразумение за изграждане на граничен пункт на прохода. Засега работата по него е само частично завършена. Когато пунктът бъде открит ще се съкрати наполовина разстоянието от Белоградчик до Зайчар, Миничево и побратимената община Княжевац.

След кратка обиколка на селото гостите посетиха местния храм „Успение на Пресвета Богородица“. Там те разгледаха фотоизложба, отразяваща културния живот и дейността на местното читалище, посетиха изложба на ръкоделие и предмети от бита, представени от Даниела Иванова. По време на работния обяд гостите бяха приветствани от кметския наместник Румяна Алексиева. На срещата български и сръбски турлаци обсъдиха общата работа на сдруженията си – привличане на повече млади хора, нови инициативи, събития в областта на краеведението, културата, спорта, туризма – като по-масово участие в празника на прохода „Свети Никола“. Той се провежда в началото на септември всяка година.

По време на обеда домакини и гости опитаха типично турлашки ястия – бел муж, чушкье гньетене с боб, пржено, наложена баница по селски с печени ръчно точени кори. След разглеждане на Белоградчишката крепост гостите и всички участници в празника на турлаците се срещнаха в ресторант „Мислен камък“ на турлашка вечер.
В приветствието си Любомир Веселинов каза: „Тези срещи са онази живителна струя, която освежава и активизира нашите прекрасни добросъседски отношения. Те ни зареждат с много емоция, хубаво настроение и позитивизъм, с много топли и сърдечни чувства за дълго напред. И не на последно място по значение нашите срещи са много искрени и много истински, което е много важно!“

Милена Иванова, Турлашко дружество „Ждребче“

Подобни статии