Начало Новини Туристически влак вози до крепостта „Калето“

Туристически влак вози до крепостта „Калето“

от Mariana Gomileva
2113 преглеждания
Белоградчик

Автор: Първолета Цветкова

Източник: вестник „Стандарт“, 07.03.2013

Проект за превръщане на историческата крепост “Калето” в туристическа атракция бе представен в Белоградчик. Той предвижда улесняване на достъпа до историческата забележителност чрез основен ремонт на улиците, които водят към нея и пускането на туристически влак, който ще вози пътници от центъра до главната порта. Проектът се финансира от оперативната програма “Регионално развитие” с 2,9 млн. лв.

За срок от 24 месеца до крепостта ще бъде изграден информационен център. Сградата ще бъде от камък в унисон със стените на крепостта и самите скали. След време посетителите ще наблюдават и спектакъл чрез звук и светлина. Той обаче е предвиден с друг проект.

Реновирането на крепостта е важен момент от превръщането на Белоградчик в известен туристически град, обяви кметът на общината Борис Николов. На това се разчита за развитие на малкия и средния бизнес, както и на повишаването на качеството на живота в града.

Проектът предвижда и нова рекламна кампания, която трябва да популяризира крепостта и туристическото предлагане, обясни Александра Цветкова от издателство “Стандарт”. Скалите и другите забележителности на Белоградчик събраха най-много гласове в кампанията на вестник “Стандарт” за определяне на чудесата на България, припомни тя.

no images were found

Подобни статии