Начало Забележителности Туризъм в Белоградчик – отчет и нови цели

Туризъм в Белоградчик – отчет и нови цели

от Mariana Gomileva
1618 преглеждания

С колело в Белоградчишката крепост, януари 2020 г. / снимка: Цветелина Петрова

В Белоградчик се проведе заседание на Консултативния съвет по туризъм с участието на Росен Младенов – зам.-кмет на общината, служители на туристическия информационен център, представители на туристическия бранш и неправителствени организации. В дискусията се включи и Валентина Александрова – представител на Асоциацията на екскурзоводите в България.

Росен Младенов представи отчет за разнообразните по съдържание дейности в областта на туризма през 2019 г. През изтеклата година, посетителите на всички туристически обекти на територията на община Белоградчик възлизат на 134 743 души, от тях 40 650 чужденци.

Заседание на Консултативния съвет по туризъм в Белоградчик / снимка: Община Белоградчик

Отчетено бе участието на представители на община Белоградчик в Международната туристическа борса „Ваканция/Спа Експо“, гр. София през м. февруари 2019 г. Велоклуб „Скала“ със съдействието на общината за седми пореден път организира състезанието по планинско колоездене – велорали „Rocks’n Roll“. Община Белоградчик участва в конкурса на Министерството на туризма по връчване на годишните награди в туризма в три категории – Туристическа атракция/обект, Туристическо събитие и Изборът на българите.
Безспорно най-голямото събитие остава летния фестивал „Опера на върховете“ с представления в Белоградчишката крепост и пещера „Магурата”.
Белоградчик бе част и от тридневно информационно пътуване „По въздух и вода, под скали и по върхове – приключенски туризъм на граници, без граници” с цел презентиране на нови туристически атракции, представяне на условията в местата за настаняване и хранене. Негови организатори са община Белоградчик и Асоциацията на екскурзоводите в България.

Табели за места за хранене и развлечения за туристите край Белоградчик / снимка: Мариана Гомилева

Извършени са дейности за информационното обезпечаване и реклама на туристическата дестинация – изработване на рекламно-информационни материали: информационни табели, указващи местонахождението на туристическите обекти на територията на общината; флаери на български и английски езици за пещерите „Магура“ и „Козарника“, историческия музей и отдел природа; беседите за Белоградчишка крепост и пещера „Магура“ са преведени още на италиански, испански и китайски езици – така те вече се предлагат на 10 езика на туристи, за които не е осигурено или не желаят екскурзоводско обслужване.

Брошури на пещера "Магура"

Брошури на пещера „Магура“

Брошури за Белоградчишката крепост / снимка: Община Белоградчик

Добро впечатление прави увеличаването на подадените заявления за категоризация. През 2019 г. са категоризирани 9 нови места за настаняване и 5 заведения за хранене. Представена бяха справка за изразходените средства от събрания туристически данък от община Белоградчик през 2019 г. в размер на 7 626 лв., както и справка за реализираните нощувки по месеци и националност на посетителите за 2019 г. на база подадени месечни декларации по чл. 116 от Закона за туризма: 22 686 нощувки.

Комплекс Магура / снимка: Мариана Гомилева

Ресторант „При Иван“ / снимка: Мариана Гомилева

Участниците в срещата обсъдиха предложената Програма за развитието на туризма през 2019 г., а най-разгорещени дебати предизвика въпросът за поддържането в добро състояние на еко- и велопътеките, както и пътеките, свързани с провеждането на състезание но планинско колоездене, бяха споделени също и виждания за някой нови атракции в района на Белоградчишка крепост и пещера „Магура“, и други места.

С колело в Белоградчишката крепост / снимка: Цветелина Петрова

Предстои допълнителна дискусия и обсъждане на цената на комбиниран билет за всички туристически обекти на територията на общината. Стана ясно, че тази година Оперният фестивал ще се състои в края на месец юли и началото на м. август, а състезанието по колоездене – велорали „Rocks’n Roll“, на 05 и 06 април.

 

Източник: Пресслужба Община Белоградчик

 

Подобни статии