Начало Икономика Тунелът под Петрохан може и трябва да се построи

Тунелът под Петрохан може и трябва да се построи

от Mariana Gomileva
1570 преглеждания
Тунелът под Петрохан - голямата надежда на Северозапада

Проекти за скъсяване на разстоянието до Видин, Лом и Монтана | илюстрация: АПИ
Петко Симеонов

От пресконференцията на Съвета за сътрудничество в Белград се разбра за някои инфраструктурни проекти. На няколко пъти при мен нищо не се чуваше или пък ту се чуваше, ту не. Възможно е нещо да съм изпуснал или да не съм разбрал.

-За магистрала и жп коридор се чу по маршрута Солун-Александруполис-Бургас-Варна-Букурещ. Добре. Той ще бъде голям стимул за развитието на тази част от Северна Гърция. Несъмнено ще стимулира икономическото развитие на Черноморието. Изключено е румънците да не теглят един тегел до Кюстенджа. За нашата територия като цяло той ще усили източно-южната ориентация на трафика, което ще стимулира по-нататъшно развитие на сега очертаващи се диспропорции. Към това трябва да прибавим и планирания тунел при Шипка и изграждане на магистрала Капитан Андреево

– Шипка – Велико Търново – Русе, която все още не се артикулира, а се подразбира.

– Знаем за скоростния жп път Белград-Будапеща. Борисов спомена (сега или при друга проява?) за продължаване на скоростната жп линия до София и от там до Истанбул. Не чух този въпрос да е обсъждан на Съвета за сътрудничество. Скоростната жп линия Будапеща-Белград-София-Истанбул е много важна за нас. Тя ще бъде дублирана от магистрала.

– Магистралата и скоростният жп път Солун-Скопие-Ниш-Белград заедно с магистралата Капитан Андреево-Велико Търново-Русе формират рамка, която ще поглъща значимия трафик Север-Юг от територията на страната. Западна България ще бъде поставена в неблагоприятно положение, а това може да има драматични последствия за Северозапада. Югозападът ще има магистралата Струма и коридор 8, т.е. в четирите посоки ще бъде покрит.

– Северозападна България остава с успокоението за един скоростен път до Дунав мост 2, сиреч София-Видин с връзка Хемус. Това по същество е страничен път. За да се реши проблемът на Северозапада с пътната инфраструктура и се внесе равновесие в пътните коридори, пресичащи територията на страната, е крайно необходим тунел при Петрохан.

Тогава ще се отвори трасе за магистрала Солун-Струма-Люлин-тунел при Петрохан-Монтана-Лом. България ще пусне успореден път на другите три от южното море до Дунава- черноморския, шипченския и нишкия. Това е стратегически важно за страната!

Дано има някой, който да обясни на управленците за какво става дума.
Предизвикателно е, Сърбия, която не ползва привилегиите и недостатъците на ЕС, да има по-разгърнато строителство, не само пътно, от нас.

Тунелът при Петрохан може да се строи и трябва!
Нужно е да започне проектирането му!

Мнението е от facebook профила на Петко Симеонов. Той е роден в Монтана, социолог, един от основателите на СДС. Писател и публицист.

Петко Симеонов. Снимка: Личен архив

Подобни статии