Начало Международни инициативи Три приема на проекти за иновации в предприятия ще има през 2018 г.

Три приема на проекти за иновации в предприятия ще има през 2018 г.

от Mariana Gomileva
1308 преглеждания
Европейските проекти в обл. Видин са нараснали тройно за шест месеца

Проектът за Индикативна годишна работна програма на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ е публикуван за обществено обсъждане до 20 октомври 2017 г., съобщиха от консултантската компания „Елана инвестмънт“.

За следващата година се планират три процедури с безвъзмездна помощ за бизнеса. От април до юни 2018 г. е предвидена процедурата „Подобряване на производствения капацитет и развитие на специализирани услуги за МСП и ИКТ“ с бюджет от 77 млн. евро. От 25% до 70% може да бъде грантът за съществуващи малки и средни предприятия (МСП), които ще въвеждат ИКТ системи за управление на бизнеса или ще се сертифицират по международни стандарти, и др.

За септември – ноември 2018 г. е планирана процедура „Развитие на иновационни клъстъри“ (15.3 млн. евро), а в края на годината – от декември 2018 г. до февруари 2019 г. – е записана процедурата „Стимулиране внедряването на иновации в предприятията“ с бюджет от 55 млн. евро. При последната възможността за грант за фирмите е от 25% до 90% от разходите по проекта, в зависимост от категорията на предприятието.

Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ дава предимство на компании, които реализират проекти в Северозападния регион. След включването на бонус точки за такива проекти броят им в новия програмен период се увеличи значително.

Подобни статии