Начало Икономика Три нови процедури по „Иновации и конкурентноспособност“ ще бъдат обявени тази година

Три нови процедури по „Иновации и конкурентноспособност“ ще бъдат обявени тази година

от Mariana Gomileva
926 преглеждания

Предприятията ще имат още възможности да финансират иновации | снимка: Весела Николаева

Общо 2022 договора са сключени по Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“ (ОПИК) през миналата година, обявиха от Министерство на икономиката. Успешно приключените от тях са 1178 договора, а изплатените средства са 917 млн. лв. Общо стойността на сключените договори е 1.9 млрд. лв., което е по-голяма част от общия бюджет на програмата.

През тази година се очаква да бъдат обявени още три процедури за подбор по оперативната програма, съобщи министър Емил Караниколов. Това са „Внедряване на иновации за съществуващи предприятия“, „Развитие на иновационни клъстери“ и „Дигитализация на малки и средни предприятия“.

„Неразделна част от изпълнението на програмата към днешна дата е и процедурата за „Регионални иновационни центрове“. Общият и бюджет е в размер на 115.6 млн. лв., а средствата ще бъдат насочени към проекти, които се изпълняват извън територията на област София-град“, коментира министър Караниколов.

Целта е да се изгради инфраструктура, която да позволи създаване на иновации и извън столицата. По информация от Караниколов може да се прави паралел с процедурите по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, където 80-90% от финансирането е разпределено в рамките на София-град.

Процедурата по „Регионални иновационни центрове“ се очаква да бъде обявена за кандидатстване през май тази година, а изпълнението да започне в началото на идната година, след като преминат оценките и договарянето. Караниколов обясни, че максималният размер на безвъзмездната финансова помощ в рамките на едно проектно предложение може да достигне 7 млн. лв., а минималният е 1.5 млн. лв.

„Изпълнението на проектите трябва да приключи в рамките на 24 месеца. Приложими са два режима на държавна помощ, а именно „Инвестиционна помощ за научноизследователски инфраструктури“ и „Де минимис“ в размер на разходи до 200 хиляди евро в едно проектно предложение“, посочи министърът.

Информацията за ОПИК беше представена по време на среща с браншови организации, по инициатива на Асоциация на индустриалния капитал в България“ с тема „Актуални възможности и необходими действия в подкрепа на българския бизнес“.

Подобни статии