Начало История Трапезата в Северозападна България – нови изследвания на 50 краеведи

Трапезата в Северозападна България – нови изследвания на 50 краеведи

от Mariana Gomileva
1393 преглеждания

Празнично събиране на трапезата на семейство от Северозападна България в нач. на 20 ч. / снимка: РБ „Христо Ботев“ – Враца

За 18-ти път краеведи от Северозападна България се събраха на конференция, за да обсъдят важни теми свързани със съхраняването на родовата памет.

Тазгодишното издание на традиционния форум беше под надслов „Миналото на родния край – послание към бъдещето” и в него включиха 50 участници с 38 разработки, посветени на темата „Трапеза и традиции – храни и напитки от Северозападна България”. Мотото на събитието беше „Хранителният код на Северозапада – история, култура и традиции“.

Приготвяне на обредни хлябове / снимка: РБ „Христо Ботев“ – Враца

В първата сесия бяха представени изследвания на историци и научни работници, посветени на историческите корени на традиционната кухня – местни храни и напитки, употребявани от българите, населяващи този регион, донесени през вековете продукти, суровини и подправки от различни краища на света. Бяха представени и текстове, посветени на индустриалното млекопреработване и консервиране на плодове през първата половина на ХХ в. Втората сесия бе посветена на обредната трапеза и ежедневната селска домашна кухня в миналото и днес, на градските традиции и пренесените от странство рецепти за сладкиши и ликьори, на домашното и индустриално производство на вино и ракия, традицията на билковия чай. Заснети и показани бяха интересни техники за приготвяне на хляб, пестил, агне в трап и др. Коментирани бяха стари бабини рецепти, претворени от млади готвачи в различни кулинарни изложби и състезания.

Участниците в конференцията бяха приветствани от Силвия Павлова – директор на Регионална библиотека и Лорета Колева – временно изпълняващ длъжността началник на РУО – Враца. Старши експертът към РУО Румяна Цветкова поздрави краеведите за неспирната енергия и желание да участват в срещата, въпреки нетрадиционния формат за провеждане за втора поредна година. Събитието протече изцяло онлайн.

Стопкадър от онлайн конференцията

Участие през платформата zoom взеха представители на културните институции от Северозападна България – регионалните библиотеки, музеите и архивите от Видин, Монтана, Враца, исторически музей в Правец, читалищните библиотеки от региона, ученици от Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство – Враца , СУ „Христо Ботев”- Враца, ПГО „Елисавета  Багряна” – гр. Бяла Слатина,  представители на Регионално краеведско дружество – Враца и краеведските дружества в Мездра и Бяла Слатина, изследователи от БАН.

Осемнадесетата  регионална краеведска конференция „Трапеза и традиции“ се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца и Регионално управление на образованието – Враца.

Обреден хляб / снимка: РБ „Христо Ботев“ – Враца

Източник: РБ „Христо Ботев“ – Враца

Подобни статии