Начало Новини Трансгранична акция по залесяване в община Белоградчик

Трансгранична акция по залесяване в община Белоградчик

от svilen
1352 преглеждания

Автор: Любомир Веселинов

За трета поредна година се проведе в местността „Кадъ боаз“ се проведе трансгранична акция по залесяване, посветена на „Седмицата на гората“. Организатори са местните власти в побратимените общини Белоградчик и Кнежевац, Северозападно държавно предприятие – Враца и държавното предприятие в Болевац – Сърбия.

ази година в акцията се включи лично и директорът на Северозападното държавно предприятие Юрий Миков, главните експерти от РДГ – Берковица Иван Георгиев и Стоян Радов, директорите на стопанствата във Видин и Белоградчик Веселка Борисова и Мая Костова и от сръбска страна, директорите на стопанствата в Княжевац и Неготин – Бора Йолджич и Любиша Маринович и представител на ръководството на стопанството в Зайчар. Местните власти бяха представени от Антон Трифонов – зам.-кмет на община Белоградчик и Владан Радованович, председател на комисия за трансгранично сътрудничество в Княжевац. Присъстваха и кметовете на селата Ново корито и Салаш.

В района на пирамида №195, където ежегодно се провежда тридневния международен събор на прохода „Кадъ боаз”, бяха засадени фиданки от сребрист смърч, обикновена ела и липа от разсадника в Белоградчик. Много добре пикирани дръвчета от сребрист смърч от разсадника в град Бор, доставиха и съседите от Сърбия.

Ръководствата на двете предприятия от Северозападна България и Югоизточна Сърбия са убедени, че могат да си бъдат полезни и със съвместно участие и в други инициативи и проекти. Залесителната акция бе отразена от представители на медиите на двете страни. Всички интервюирани поставиха акцент върху проблема, свързан с откриването на ГКПП на прохода, който би изиграл сериозна роля за икономическото оживление в най-слабо развитите райони на двете страни.

no images were found

Подобни статии