Начало Култура Торлак ли е Херакъл от Диви дол

Торлак ли е Херакъл от Диви дол

от Mariana Gomileva
1772 преглеждания

Нашумелият с торлашката си самобитност писател Стоян Николов – Торлака издава нов роман, посветен на любимото му митично село Диви дол. Ето какво разказват издателите му от „Попов мост“:

„Стоян Николов-Торлака е в стихията си! И предизвиква читателите с четвърта част на поредицата „Северозападен романь“. В „Херакъл от Диви дол“ писателят отново разказва история, за която се чудиш, наистина ли е описана в книга… Комично абсурдна и северозападно брутална“.

Новият роман обещава да е смешен, освен това има цели 12 илюстрации между страниците, което никак не е за пренебрегване. Знае се, че днешното лошо младо поколение не чете, но Торлака не се отказва и го примамва и с картинки. Главният герой в книгата също е млад – Данчо мининката Муфтечка, малкото детенце, което читаталите на трите северозападни романа ще познаят. Порасналото дете ще ни заведе от Стимифлавово до Пасау и от село Острòв до Крит.

Книгата „Херакъл от Диви дол“ е за порастването, за изправянето срещу авторитетите, за любовта, за търсенето на собствените граници. Как един съвременен непокòрен Херакъл ще повтори подвизите на древногръцкия герой на сцената на Северозапада? Писателят кани читателите си на поредното пътешествие, което трудно може да бъде вкарано в познатите литературни рамки, разказват издателите.

Илюстрациите и корицата са нарисувани от Гергана Грънчарова. И в тази книга Стоян Николов е включил северозападен речник – обновен и допълнен. „Херакъл от Диви дол“ е четвърта книга от поредицата „Северозападен романь“, „Автономията????“, „Май ше ни бъде…“. Действието в първите три се развива около и в с. Диви дол, което се намира някъде в Северозападния Балкан, до границата със Сърбия и до границата между земята и небето. Прототип е любимото село на Стоян-Николовите предци – Говежда. И до днес то съществува в обл. Монтана, през един рид от Чипровци и е отворено за всички, които искат да видят автентично торлашко село. Стоян Николов е автор и на историческия роман „Иваил цар“, който разказва за българския цар Ивайло от Средновековието.

Подобни статии