Начало Икономика Тол таксите ще увеличат тройно парите за ремонт и строеж на пътища

Тол таксите ще увеличат тройно парите за ремонт и строеж на пътища

от Mariana Gomileva
1528 преглеждания

Инж. Дончо Атанасов (вляво) и Михаел Вебер, представляващ изпълнителя, подписаха договора за новата система | снимка: АПИ

Винетките за леки автомобили скоро ще станат изцяло електронни, а цената пътуване на тежкотоварни камиони ще се увеличи. Това стана ясно след като Агенция „Пътна инфраструктура“ подписа днес договора за тол системата с избраня изпълнител – консорциум „Капш трафик солюшънс“. Тол системата ще бъде изградена от изпълнителя за 150 млн. лв. без ДДС, които той ще поеме за своя сметка, а после ще си възвърне инвестицията със събраните приходи. Предстои създаването на държавна компания, която ще ръководи системата след въвеждането й.

С внедряването камионите над 3.5 тона ще се таксуват на база изминато разстояние, а за леките автомобили и бусове до 3.5 тона ще остане таксуване за период от време. Изграждането на системата и внедряването трябва да приключи за 7 месеца. Само за първата година се очакват приходи от 1 млрд. лв. което е близо три пъти сегашните. След този период от общо 19 месеца изпълнителят ще остави готовата система на бъдещата държавна компания.

Тол таксите трябява да направят таксуването по-справедливо и да увеличат приходите за ремонт и изграждане на пътища. Делът на приходите от леки автомобили трябва да падне за сметка на тези от камионите. За колите засега не се предвижда увеличение, но ще има винетки за уикенд, съобщиха от Министерство на регионалното развитие (МРРБ). По време на проектирането и изграждането на системата в продължение на 7 месеца експертите ще направят анализи и след обществено обсъждане ще се реши какви да са тарифите и обхвата. В следващите 12 месеца ще има „одит“ за ефективността и постигането на целите.

„С внедряването на смесената електронна система ще се въведе честен модел на тарифиране, което ще позволи на страната ни да се възползва от геостратегическото си положение. Таксите за тежкотоварни автомобили ще се увеличат 6-7 пъти. Не се предвижда повишаване на цената на нито един вид електронна винетка, но ще има възможности за по-гъвкаво тарифиране за леките автомобили“, допълват от МРРБ.

Основната част от приходите ще се насочат към изграждане на магистрали и поддържане на републиканските пътища. Планира се с тол системата да се довърши и магистрала „Хемус“. По оценка на АПИ всяка година между 200 млн. и 300 млн. лв. не достигат за пътно поддържане, а 6-7 хил. к, републикански пътища са в лошо състояние.

„Внедряването на тол системата ще даде възможност за насочване на тежкотоварните потоци с икономически ограничения – по-високи такси в пикови часове“, коментира регионалният министър Николай Нанков. Той сравни винетките в България и таксите в съседни държави – еднодневна винетка за камион у нас е 23 лв., а в Сърбия за 90 км магистрала се плащат 20 лв. За контрола ще се разчита на трафик камери, с чиято помощ ще се засича и скоростта на движение. За купуване на маршрутни карти и електронни винетки ще се инсталират 500 терминала и 100 стационарни пункта. Отделно ще има пунктове за автоматично претегляне, 50 уреда за сканиране и определяне на габарити, автомобили за мобилен контрол, софтуер и др.

За миналата година приходите от винетки са 352 млн. лв., като 70% идват от леки автомобили. От камиони над 3.5 тона са едва 103 млн. лв. от приходите. В резултат на повече продадени стикери общите постъпления са се увеличили с 25 млн. лв. спрямо 2016 г.

Подобни статии