Начало Икономика Тол-системата може да насочи пари към пътя Видин-Ботевград

Тол-системата може да насочи пари към пътя Видин-Ботевград

от Mariana Gomileva
1286 преглеждания

Обновения път през Димово | снимка: facebook профил на Бойко Борисов

Изграждането на новата тол-система може да помогне за по-бързо строителство на скоростния път Видин-Ботевград. Това става ясно от отговори на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), изпратени в отговор на запитване на Severozapazenbg.com. Системата, с която тежкотоварните автомобили ще плащат по-високи такси, трябва да заработи след 2019 г. С нея винетките за леки автомобили ще станат електронни, а за камионите над 3.5 тона ще има такси според изминатото разстояние. Целта е превозните средства, които имат най-голям дял в амортизирането на пътища, да плащат най-много. С новата система трябва да бъдат събирани и повече пари за реконструкция и строеж на пътищата.
От АПИ обясниха, че в момента средствата са крайно недостатъчни, а въвеждането на тол-системата ще даде възможност поддържането и развитието на републиканските пътища да се „самофинансира“ до голяма степен. Макар да няма пряка връзка с новата система, натрупването на повече приходи „ще благоприятства за реализирането на проекти като скоростния път Видин-Ботевград“, казаха от пътната агенция.

Засега няма осигурено цялостно финансиране за пътя, но поетапно са започнати процедури по изграждането му. За участъка Видин-Ружинци-Монтана е реалистично до края на тази година да бъде приключен техническия проект, а строителството може да започне след одобряване на Парцеларен план и отчуждителна процедура. Възможно е финансирането да е от тол-системата, посочват от АПИ. В началото на октомври се очаква да бъде постановен отчуждителен акт за отсечката Мездра-Ботевград. Това означава значителен напредък, след който може да започне същинско строителство при наличие на средства.

Проблемен остава участъкът Враца-Монтана – там няма започнати отчуждения и одобрена екооценка (ОВОС). Причината е проблем със склад за боеприпаси, намиращ се много близо до сегашния първокласен път. Операторът на склада е завел дело срещу Министерство на околната среда и водите заради разрешителното за експлоатация. За септември е насрочено поредно трето дело по проблемния склад, по което АПИ е засегната страна.

За тази част, както и за Ружинци-Монтана има идеен проект. Двете отсечки се бавят и заради обжалвания на ОВОС. Жалбите се подават от организация, претендираща за защита на природата, но основната й дейност се състои в спиране на различни инвестиционни проекти, показа проверка на Severozapazebg.com преди няколко месеца. В края на миналата година 5-членен състав на Върховния административен съд е постановил предварително изпълнение по ОВОС и през юни тази година е започнат техническия проект, по информация на АПИ.

Подобна е ситуацията и с двете части Видин-Димово и Димово-Бела-Ружинци. Там също има обжалвания и окончателно решение на ВАС за предварително изпълнение, готов е идейния проект, а в края на юни е представен и техническия. Предстои той да бъде прегледан от експертите на АПИ. На 14 август агенцията е получила и одита по пътна безопасност за отсечката, изработен от сдружение „Безопасни пътища“.

Със сигурност бъдещият скоростен път ще бъде обхванат от тол-системата. Тя ще засегне и сега съществуващия Е79, заедно с магистрала „Хемус“, а вероятно и пътищата през Искърското дефиле и прохода Петрохан. Окончателното решение какво да обхваща тол-системата ще бъде политическо, след като се направят обществени консултации и се съобрази със „социалната поносимост“, разказаха от АПИ. Системата ще обхваща магистрали и първокласни пътища, но също така и част от II и III клас. Целта е тежките камиони да не „заобикалят“ платените отсечки и да разрушават безплатните. За леките коли разлика в заплащането няма да има, тъй като те имат много малък дял в амортизацията на пътища. Според проучване на Международната асоциация по пътни настилки, цитирано от АПИ, щетите от тежкотоварен камион са над 140 000 пъти по-големи, сравнено с лек автомобил. Освен по този показател, разлика в цените за придвижване ще има и според отделяните вредни емисии на пътните превозни средства. Какво точно ще е разделянето и оскъпяването засега не е решено.

Подобни статии