Начало История Тайната на доброто преподаване на един учител от Царска България

Тайната на доброто преподаване на един учител от Царска България

от Mariana Gomileva
1544 преглеждания

Ученически клас от прогимназията в Белоградчик през 1938 г., пред беседката в боровата гора (тя е била за военната музика, която е свирела, а хората са танцували на дансинга на „Мислен камък“. На нейно място сега има ресторант.) / снимка: Белоградчишки илюстрован лист 

Професията на учителя никога не е била лесна, но едни от най-трудните години за учителите са между двете световни войни. Тогава, след националната катастрофа, България тъне в бедност, има да изплаща огромни репарации, изгубила е земи, изгубила е много млади мъже на фронта. Едва стабилизиралите се след Освобождението малки стопанства в села и градове се борят за оцеляване. На този фон учителят е онзи, който е трябвало да изучи бъдещите граждани на страната, често в изключително лоши условия. Самият той понякога е стигал до дипломата си с цената на много мъки и лишения.

Тома Виденов е между най-заслужилите и самоотвержени белоградчишки учители – неговата плодотворна учителска дейност е била високо оценена от ученици, родители, обществото и ръководителите му в Министерството на народното просвещение. Той завършва образованието си в Лом, като през цялото време се бори с паричните затруднения. Виденов остава сирак от Първата световна война. Успява да се изучи с огромни трудности, но не се отказва, макар че му се налага за известно време да прекъсне образованието си. По-късно се превръща в един от най-уважаваните и обичани Белоградчишки учители.

Дейността на Тома Виденов в с. Върбовчец подробно е описана в книгата на Антон Страшимиров „Село Върбовчец: да проучим селата си“ (1932 г.). В спомените на Тодор Виденов (р. 1901 г.), от с. Върбовчец, много страници са посветени на Тома Виденов – първият негов учител.

Освен с добродетелите си като личност и високите си педагогическите умения, Тома Виденов се е отличавал с писателски талант и е успявал да достигне до сърцата на подрастващите с интересен похват – поднасял им е важна информация и житейски поуки във формата на стихове.

До тях достигаме благодарение на проф. Борислав Тошев и неговия Белоградчишки ежедневен илюстрован лист, като самият той си спомня: „Бях дете, когато прочетох едно пламенно стихотворение на Тома Виденов, посветено на посечените на Калето инициатори и ръководители на Белоградчишкото въстание от 1850 г.“ Тома Виденов е написал това стихотворение на 9 април 1910 г. в с. Върбовчец, Белоградчишко. То е публикувано в книгата на Киро Панов, п. адвокат в Белоградчик – „Белоградчик (минало и настояще)“, Печ. Стамен Каменов в Белоградчик, 1938 г.

В рубриката „Писатели от нашия край“ на вестник „Пчелица“ е публикуван творчески портрет на Тома Виденов, подготвен от редактора на вестника Борис Абдишев, заедно с няколко поетични произведения, предназначени за деца, от Тома Виденов. В тези години Тома Виденов е живял в с. Василовци, Ломско. Вестникът „Пчелица“ съобщава и за голяма благотворителна литературна вечер на учениците от с. Василовци с произведения на Тома Виденов – с тази проява са събирани средства за отпечатване на някои от книгите на Тома Виденов. Публикуваме оригиналните факсимилета:

За книгата на Тома Виденов „Детско утро“ има отзив в литературния вестник на проф. Александър Балабанов (1879-1955) „Развигор“ (бр. 125 от 12 януари 1924 г.). Отзивът е подписан с Т.Б. – това е Тодор Боров (1901-1993), брат на Ценко Цветанов, който след години ще стане именит български библиограф и професор.

Източник: Белоградчишки ежедневен илюстрован лист

Подобни статии