Начало Забележителности С колело около Белоградчик

С колело около Белоградчик

от Mariana Gomileva
4046 преглеждания

текст: Мариана Гомилева, снимки: Цветелина Петрова

Красотата на района около Белоградчик е неповторима и наистина е трудно да се опише всичко, което може да се види в това кътче на България. Причината е не само мистичността на мястото, със стотиците спиращи дъха гледки, но и разнообразието от начини, по които може да се разгледат необятните туристически съкровища на този край.

Като един верен ваш гид, тръгвам с електрически велосипед да разгледам задължителните места за посещение около скалите, в рамките на проекта „Колело и вино“. За маршрутите в него, ще ви разкажем допълнително в Северозапазена БГ.

Тръгваме заедно с моя домакин Евтим Стефанов от Видин, който е пилот на балон, запален колоездач, гребец в прочутите местни състезания с драконови лодки, организатор на исторически възстановки, откривател на шахматни таланти, редовен участник в традиционните бегачески турнири и многогодишен съхранител на традициите в Северозападна България.

Направихме обиколката си през зимата на 2020 г., и се уверих, че този район наистина има какво да предложи през всички сезони. Маршрутите, по които минахме включваха чудесен баланс между спортуване сред природата, с електрическо колело, и спокойно и блажено наслаждаване на добра храна и вино, в приятната компания на местните колоритни личности.

Инициативата е на АРРБЦ-Видин, в партньорство с „Дух Балкана“, гр. Княжевац, Сърбия, по Програмата Интеррег-ИПА за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. Темата е велосипеден и винен туризъм, който включва част от велосипедни маршрути EuroVelo 6 и EuroVelo 13 и посещения с дегустации на най-добрите винарски изби. Целта е развитие на велосипеден и винен туризъм и повишаване на осведомеността на местните жители за различно позициониране на този нов туристически продукт в трансграничния регион.

Казват, че когато човек тръгва да прави нещо с позитивизъм и отворено сърце, нещата около него се случват по най-добрия начин. По време на снимачния процес по Маршрут 2 имахме късмета да обиколим с колело „захаросаните скали“. Природата беше заскрежила всичко наоколо по приказен начин. Въпреки студа обаче, времето беше ясно и успяхме да се насладим на целия пейзаж, не само на педали, но и в кош на балон. После хапнахме вкусно традиционни сръбски гозбички, в сърцето на Белоградчик, качихме се до крепостта, която беше като „Леденото кралство“ и разгледахме рисунките в пещерата „Магура“.

Ето видеото по Маршрут 2:

 

Ето и някои моменти от снимачния процес на видеото по Маршрут 2:

На „Панаирището“ сред Белоградчишките скали, уточнения с оператора Иво Игнатов за предстоящите снимки с дрон.

В ресторант „При Иван“, проби на звука с асистента Цветелина Петрова.

В ресторант „При Иван“, подредба на платата с вкусни ястия.

В ресторант „При Иван“, заедно с домакина и майстор-кулинар Иван Ранчич.

Пред Белоградчишката крепост, изясняване на точния маршрут, за да се пази природната среда на обекта от следи на велосипеди.

Преминаване през първата порта на крепостта.

В залата с рисунките в пещерата „Магура“.

Очарованието, което оставя това приказно място е добре да се изпита от всеки. Районът около Белоградчик наистина предлага прекрасни условия за туризъм.

 

 

 

 

 

Подобни статии