Начало Галерия С „Вятър и вяра“ от Монтана към фотографски шедьоври от цял свят

С „Вятър и вяра“ от Монтана към фотографски шедьоври от цял свят

от Mariana Gomileva
1990 преглеждания

Снимка: В навечерието на откриването на изложбата „Вятър и вяра“, галерия „Кутловица” – Монтана, Виолета Апостолова – Лети (личен архив)

Да тръгнеш от родния си град Монтана и да следваш вятъра, достигайки различни кътчета от света, никога не загубвайки вяра в човека, е особено чувство, което талантливата фотографка Виолета Апостолова – Лети успява да вложи в 20-те дигитални и печатни графики от експозицията си „Вятър и вяра“. Те са включени в изложба, която ще бъде открита тази вечер, 28 октомври в 17:30 ч., в галерия „Кутловица” – Монтана.

Заставайки пред творбите в експозиционната зала на бул. „Трети март” 64, в първия миг ще се изненадате, после ще почувствате как те неусетно ви повеждат в разкодиране на посланията от авторката и накрая доволно ще се насладите на цяла палитра от емоции, които сте изпитали от досега до чужди култури. Тайната е във вдъхновението, което е имала фотографката, докато подготвя изложбата си: „Хората, взаимоотношенията и лицата са ясни отговори за много от темите, които ни вълнуват в живота. Ключът са емоциите, които всички ние носим и обменяме по между си. Благодарна съм на съдбата, че ме е срещнала с невероятни хора, мотивирали ме да продължавам напред!“

Елементите на експозицията са създадени, докато Лети пътува и работи на различни места в България, Мексико и Хърватия, като по думите ѝ, всяка нова среща ѝ носи усещане за нова планета.

Виолета Апостолова - Лети в търсене на фотографски шедьоври в гр. Сплит, фотограф: Миа Попович

Виолета Апостолова – Лети в търсене на фотографски шедьоври в гр. Сплит, Хърватия фотограф: Миа Попович

С тази изложба имам усещането, че завършвам някакъв цикъл, както като автор, така и лично за себе си като човек. Затова се радвам, че мога да я представя точно в родния си град Монтана”, споделя художничката.

Изложбата, която свързва две думи със сходно звучене, но с различно значение, е вдъхновена от темите за връзките и желанията, за непрестанните духовни и физически търсения. Концепцията разкрива вятърът като символ на духовното начало и своеобразен спор със събитията и с патриархалния ред, и вярата, като така необходимия баланс. „Вятърът ще дойде, ще „префучи“, ще „грабне“, ще „свали“, той ще преобърне всичко в нас. Вярата е даване на твърда увереност в онези неща, за които се надяваме, убеждения за неща, които не се виждат. Вярата е закон за освобождение от ограниченията. Ние в търсене на вярата винаги сме брулени от вятъра“, казва авторката на изложбата.

Тя е докторант към катедра „Визуални изкуства“ на Софийския университет с десетки изложби зад гърба си в Австрия, Беларус, Белгия, Великобритания, Испания, Китай, Мексико, Португалия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Франция, Хърватия, Черна гора. Макар че работи в София, Лети активно участва в културния живот в родния си край. Тя се включва в есенните и пролетните салони на Дружеството на художниците „Тенец” в Монтана, в пленерите във Вършец и Оряхово, в националната изложба биенале „Тенец“, посветена на Йордан Радичков, като през 2014 г. спечели и наградата за млад автор от този конкурс.

След изложбата си „Вятър и вяра“ Виолета Апостолова – Лети има още куп планове за нови фотографски шедьоври, като със силна вяра ще продължи да следва вятъра – свеж, приятен, поразяващ със силата и въздействието си, точно както нейните творби!

 

Подобни статии