Начало История Съкровищата на Северозапада: Рогозенското

Съкровищата на Северозапада: Рогозенското

от Mariana Gomileva
4274 преглеждания

Част от съкровището | Снимка: РИМ Враца

Най-известното съкровище на Северозападна България – Рогозенското, е сред най-изящните колекции съдове на траките. Находката е открита случайно, при разкопаване за водопровод в зеленчукова градина в с. Рогозен. Първата част от 65 съда излиза на бял свят през 1985 г., заровена само на половин метър дълбочина. След проучвания на археолози на сходна дълбочина са намерени още 100 части. Те представляват 54 канички, 108 фиали и 3 чаши и са най-голямото тракийско съкровище, намирано в българските земи. Изработени са от сребро, с украса от позлата.

Най-вероятно това е било семеен сервиз на богат тракийски род, събиран поколения. По съдовете си личат и подписи на майсторите златари. Според историците съкровището е събирано между края на VI и IV век пр. Хр. Предполага се, че поне по-голяма част от съдовете е изработена от местни златари. Попадането му в земята някои експертите обясняват с военни условия – като плячка, непотърсена по-късно, или при бягство на собствениците, които са бързали да скрият каквото могат за кратко време.

За тракийските съкровища има предположения, че в голямата си част са нарочно заравяни в земята. Тази теория за Рогозенското съкровище обаче не се подкрепя от много историци по няколко причини – съдовете са били разпръснати, вероятно в торби от нетрайна материя, няма следи от гробница или знак за почит към божества,и са намерени на малка дълбочина.

Рогозенското съкровище може да се види в специална зала на Регионалния исторически музей във Враца.
http://www.vratsamuseum.com/index.php?pageID=38&lang=bg

Подобни статии