Начало История Съкровищата на Северозапада: Могиланската могила

Съкровищата на Северозапада: Могиланската могила

от Mariana Gomileva
8515 преглеждания

Елемент от находките | снимки: http://trakite.info/

В центъра на гр. Враца векове наред имало насип от пръст, на който никой не обръщал особено внимание. Насипът попадал в двора на къща и дълги години никой не предполагал какво съкровище се крие под него. През есента на 1965 г. на мястото започват да изкопават ров за строеж на жилищен блок. На 12 ноември багеристът разкрива железни части от тракийска колесница и още същият ден врачанинът Димитър Бучински помага за спасяването на находките. На следващия ден археолози от Историческия музей в града започват официалното проучване.

Детайли от амфора

Детайли от амфора

Още първите находки подсказват, че са попаднали на богат тракийски гроб. Екипът трябва да избере дали да започне разкопките веднага в лошо време или да изчака до пролетта. Започват веднага и за по-малко от две седмици е разкрит комплекс, в който е бил погребан тракийски владетел и млада жена. Най-вероятно той е починал, а тя е била ритуално убита, за да бъдат заедно в отвъдния свят. Конструкцията на гробницата се е срутила – най-вероятно е била дървена. В първата част има скелети на млад мъж и неговия кон. Животното е било с богата сребърна украса по амунициите, убит и погребан с господаря си. Наблизо са открити доказателства за човешко жертвоприношение на роб или робиня.

До младия мъж са намерени оръжията му – два къси ножа от желязо, меч в ножница, колчан със стрели, части от бронзов шлем, сребърен наколенник с ползата. Наколенникът е изработен от цял сребърен лист и най-вероятно той е използван за паради, украсен с релефни изображения на животни, покрити със злато. В горния край на наколенника има изображение на женска глава с накъдрени коси и бръшлянов венец. Интересни са златните ленти, които покриват лявата половина на лицето. Под женската глава са изобразени различни животни, което подсказва, че това вероятно е Великата тракийска богиня и нейните свещени животни.

Наколенник от гробницата

Наколенник от гробницата

До погребаните мъж и жена са открити сребърни съдове, подобни на тези от Рогозенското и Букьовското съкровище. До жената са открити масивни златни обици, златни пластинки, копчета с форма на жълъд и сплеснато топче, както и други златни украси. Тракийската принцеса е носела най-ценната находка от съкровището – златен венец с тегло 205 грама. Той представлява две лаврови клонки, всяка с по осемнадесет лаврови клонки и четиринадесет топчета-плодове. Предполага се, че венецът е произведен от гръцки златари по поръчка на владетеля за съпругата му.

В началото на 1966 г. е разкрито втора надгробна постройка под ръководството на Богдан Николов. Постройката е правоъгълна, иззидана от необработени речни камъни, а намерените железни клинове и спойки предполагат наличието на дървена конструкция в древността. Там също са открити скелети на кон и на човек, златна и сребърна каничка, остатъци от кожен колчан със стрели, после е намерен още един човешки скелет и сферична златна висулка. По тази гробница има следи от ограбване на иманяри. Те са ограбили и съседната гробница, в която археолозите намират разпилян човешки скелет и пет съда от глина. Четирите са местно производство, петият е червенофигурен скифос, със сигурност внесен някъде от чужбина.

Златният венец

Златният венец

Цялостният комплекс от три гробници предполага, че там е било семейния мавзолей на местно тракийско владетелско семейство. Останките от зид подсказват ограждането на гробниците в древността. След смъртта на владетелите си траките са им отдавали религиозни почести.

Съкровището от Могиланската могила е изложено в зала „Тракийски съкровища“ на Регионалния исторически музей във Враца.

Източници:
„Северозападът: Забравения рай. Пътеводител“, изд. „Конкурент Нюз“, 2015 г
„Гробниците от Могиланската могила“, Публикация на доц. Д-р Нарцис Торбов от 2015 г., Музейна библиотека Враца

Обици от Могиланската могила

Обици от Могиланската могила

Подобни статии