Начало Градска среда Съборът при прохода „Кадъ Боаз“ 2023

Съборът при прохода „Кадъ Боаз“ през 2019 г./ архивна снимка: Међународни Сабор на Кадибогазу

Едно от важните културни събития – значимо не само за поддържането на междусъседските ни отношения със Сърбия, но и за развитието на туризма в Северозападна България, е съборът при прохода „Кадъ Боаз“. Организиран за пръв път преди близо 100 години, прекъсван във времето, в наши дни той отново е възроден, благодарение на родолюбивия дух на инициативни и отговорни към историята личности от Белоградчик и съседен Княжевац.

Граничната бразда – мечта за функциониращ ГКПП

По традиция съборът се провежда всяка година, около празника на Св. Прокопий (предпоследната събота и неделя на месец юли), при с. Салаш, до Белоградчик. Там трябва да бъде граничният пункт „Салаш – Ново корито“, за който има споразумение между България и Сърбия, но постоянното отлагане и забавяне на работата оставя новия пункт все още неоткрит. Българо-сръбският събор при Белоградчишкия проход е толкова значим за разширяване на връзките между държавите на Балканите, че за него е нужно специалното внимание на българската държава. От години е ясно, че са важни две неща: изграждане на модерен шосеен 5-км път от с.Салаш до границата и отваряне на контролно-пропусквателен пункт при Белоградчишкия проход. Без това нормалната комуникация между Белоградчик и Княжевац е невъзможна, което не е в интересите и на двете държави. В момента границата се отваря само за дните на събора, през останалото време най-близкият пункт е Връшка чука на север.

През 2007 г. до граничната бразда от българска страна е издигнат паметник, на който на български и сръбски е написано: „На това място по традиция се срещат българи и сърби като добри приятели, съседи и славянски братя“. Това е единственият по рода си паметник на приятелството на Балканите.

Паметникът на приятелството при прохода „Кадъ Боаз“ / снимка: Владан Радованович

Съборът – културен и стопански обединител 

И до днес съборът при „Кадъ Боаз“ е запазил основната си цел, като привлича все повече външни гости, които опитват автентична местна храна, качествено вино, хубава бира, домашни ракии, занаятчийски продукти и се наслаждават на автентичен фолклор и веселие. Наред с вкусните български и сръбски скари, домашно приготвени вина и ракии, чисти млечни продукти, на този събор свои стоки предлагат и много производители на ръчно направени произведения от България и Сърбия. В последните години стана традиция провеждането на различни съпътстващи мероприятия – изложби на предмети от етно-сдружения, дегустации от производители на вина и ракии от двете страни на границата и др. В предходните издания, любителите на оръжията можеха да разгледат изложбата на Патриотичен клуб „Бдинци“, а пчеларите да предложат качествен мед и медени продукти. Ловците от ловните дружества на двата региона също провеждаха традиционната си среща по време на събора. По традиция се организира и богата културно-музикална програма, в която се включват самодейни състави от двете страни на границата.

Изложения по време на събора / архивна снимка: Любомир Веселинов

Концерти по време на събора / архивна снимка: Любомир Веселинов

Преди няколко дни, на официална среща между представителите на смесената българо-сръбска комисия бе подписан Протокол за провеждането на събора през 2023 г. Бяха обсъдени организацията и условията на реализирането му и официално се одобри, че събитието ще е отворено за посетители на 21 юли (петък) от 13:00 до 23:00 ч., на 22 юли (събота) от 10:00 до 24:00 ч. и на 23 юли (неделя) от 10:00 ч. до 23:00 часа (българско време). Необходима е лична карта.
ПРОГРАМА
21 ЮЛИ 2023г. /ПЕТЪК/:
13.00ч. Отваряне на границата;
23.00ч. Затваряне на границата.

22 ЮЛИ 2023г. /СЪБОТА/:
10.00ч. Церемония по тържествено отваряне на границата;
Поднасяне на венци;
11.00ч. Празничен водосвет;
Приветствие на Кмета на Община Белоградчик;
Приветствие на Кмета на Община Княжевац;
Слова на гости;
11.45ч. Група за народни песни към НЧ „Развитие-1897 г.“ – гр. Брегово;
12.10ч. Певческа група към НЧ „Славяна – 2004“ – с. Плешивец;
12.30ч. Фолклорна група “Пей сърце” към Клуб на пенсионера “Мадона” – Белоградчик;
13.00ч. Певческа група към НЧ „Димитър Вълнев-1903“ – с. Расово;
13.15 – 13.30ч. Фолклорен състав – Р Сърбия
13.30ч. Певческа група „Перуника” към клуб „Будители народни” – гр. Монтана;
14.00ч. Певческа група към НЧ „Пробуда-1908“ – гр. Грамада;
14.15 – 17.00ч. Културна програма на Р Сърбия;
17.20ч. Певческа група „Росен здравец” към НЧ „Народен будител-1927 г.“ – с. Гара Орешец;
17.45ч. Певческа група и танцов състав към НЧ „Образование-1898г.“ – с. Арчар;
18.30ч. Танцов състав към НЧ „Свети Паисий Хилендарски-1926“ – с. Иново;
19.00ч. Вокално-инструментална група „Феникс” – гр. Белоградчик;
20.00ч. Концерт на певицата Рени;
24.00ч. Затваряне на границата.

23 ЮЛИ 2023г. /НЕДЕЛЯ/:
10.00ч. Отваряне на границата;
23.00ч. Затваряне на границата.

По време на събора ще има и изложба на домашно приготвени регионални ястия от с. Салаш, Република България и с. Ново корито, Република Сърбия.

Три дни се очаква красива демонстрация, че за човешките връзки няма географски препятствия и национални граници. Затова е толкова важно и официалното откриване на граничния пункт, което не само ще улесни провеждането на най-значимото културно междусъседско събитие с богата история, какъвто е съборът при „Кадъ Боаз“, но и значително ще скъси разстоянието при пътуванията между България и Сърбия – важен тласък за туризма в региона. Екипът на Северозапазена БГ от години настоява за доизграждането на пътя и отварянето на граничния пункт и ще продължи усилията си, с неотклонимия стремеж да подпомогне Белоградчик и околността и те да станат едно по-добро място за живеене на местните общности и по-привлекателна локация за инвестиции, отдих, развлечение и туризъм на хора от страната и чужбина.

Подобни статии