Начало Новини Най-вълнуващите моменти от строежа на Дунав мост Видин-Калафат събрани във фотоалбум

Най-вълнуващите моменти от строежа на Дунав мост Видин-Калафат събрани във фотоалбум

от Mariana Gomileva
2088 преглеждания

Фотоалбум с уникални кадри от строежа на Дунав мост Видин-Калафат фигурира в големите библиотеки в много европейски столици и над 25 държави, най-далечните от които са Канада, Колумбия и Япония. Уникалният начин, по който е построено съоръжението, буди интереса на млади и стари любознателни хора от различни краища на света. Сборникът със снимки е дело на Соня Мачорска, която по време на строежа работи като ПР на испанската фирма-изпълнител Еф Си Си Конструксион.

„Преди да започна да работя като ПР на проекта „Дунав мост Видин-Калафат“ от страна на изпълнителя, никога не бях попадала за толкова дълго време на строителен обект. Тематика за строежа на такъв грандиозен мост, какъвто до момента не беше правен в България, отначало ми се струваше далечна. С течение на времето и в процеса на работа, в един момент си дадох сметка, че този строеж е история, която се случва пред очите ни“, разказва авторката.

Отначало Соня Мачорска е скептична към идеята за издаване на книга за строежа, тъй като й се струва че толкова строго специализирана тема няма да привлече интерес. На строежа идват инженери от цял свят и много от тях насърчават авторката да опише строежа, още повече че Соня Мачорска вече има издадени няколко книги. Така постепенно се заражда идеята за създаването на фотоалбум, който да документира за поколенията най-важните моменти и хора, които свързваха двата бряга на Дунав при Видин-Калафат.

В сборника са документирани моменти от всички етапи при изграждането на моста – периода от 2008-ма година до финала на строежа през 2013-та. Включени са 469 снимки, като само пет от тях са на други автори. Албумът е триезичен – на български, английски и испански. Насочен е към много широка аудитория, към всички възрасти и професии, защото е написан достъпно и не е насочен само към специалисти. Фотосите също са подбирани така – не само да отразяват основните етапи от строежа, но и да бъдат атрактивни за широк кръг хора.

За Соня Мачорска всеки един от фотосите е свързан с конкретни спомени от момента. С най-голямо вълнение и днес разказва за един от тях – посещението на „Discovery Channel“ : “ Мисля, че до онзи момент на есента на 2011 г. от Discovery не бяха стъпвали в България да снимат каквото и да било. Уговарянето за снимките на филма им продължи месец и половина. Пристигна екип от четири човека, изключително опитни професионалисти. Операторите снимаха моста, направен от готови части, които се произвеждаха наблизо, прекарваха се до строежа и се поставяха в конструкцията. Екипът им засне един от най-трудните моменти при този процес – „качването“ на един сегмент с тегло от 250 тона при изключително силен видински вятър.“

Операторите снимат с четири камери едновременно от различни страни. Филмът е впечатляващ и е многократно излъчван по Discovery Channel в Америка и Европа.

Към моста Видин-Калафат има огромен интерес още по време на строежа. На място идват много посланици, търговски представители. Соня Мачорска разказва още, че строителният обект е уникален и защото в него са включени специалисти от различни националности – изпълнител е испанска фирма, надзорът се осъществява от английско-френски консорциум, работниците също са от различни държави – България, Испания, Португалия, Италия, Франция, Англия, Чехия, Румъния. „Всички те научиха, че има баба Марта и изпращаха мартеници на своите роднини в държавите си. За мен това е достатъчно да се каже, че са се смесили културите“, казва Соня и допълва, че мостът означава много повече от физическото присъствие на една конструкция, защото тук е много вярна и метафората за духовните и културни мостове.

Към днешна дата авторката на фотоалбума няма категоричен отговор на въпроса дали наличието на моста вече дава положителен ефект върху региона: „Все още под очакваното, но все някога този положителен ефект ще се получи. Превозните средства са около 1200-1300 в денонощие, от които 80-90% са камиони с максималната такса превоз от 37 евро в едната посока. Тези приходи се отчисляват за републиканския бюджет. Но тези превозни средства обикновено минават транзит и малко от тях остават в града. Реално все още няма инвестиции“, казва тя.

Добрата новина е, че хората не спират да пътуват. Независимо че Калафат е на другия бряг на реката и преди това имаше ферибот, видинчани не ходеха толкова често дотам. Сега вече се познаваме със съседите, в Калафат често се чува българска реч, в ресторантите вече има менюта на български. Според Соня Мачорска постепенно мостът ще даде отражение върху икономическото съживяване на региона. Но първо трябва да се оправят пътищата, от румънска страна линията дори не е електрифицирана. „Жп линията по моста е направена за високоскоростен влак, а заради състоянието на жп трасето и на българска, и на румънска територия, той не е точно такъв. Ето, вече има международен влак Видин – Крайова. Ще се види ефекта“, допълва тя

„Дунав мост Видин-Калафат е знаков проект не само за държавата, но и за Европа. Това е един от най-големите проекти на Европа и неговата история трябва да се съхрани“, казва Соня. Целият архив от информационния център – всички публикации и фотоалбуми, е предаден на Държавен архив – Видин. Там се съхранява и първото писмо с идеята за построяване на моста с дата от 1902 година. „Идеята за този мост не е от вчера. Радвам се, че успях да документирам неговия строеж и да оставя във Видин свидетелствата за строежа му“, казва авторката на уникалния фотоалбум.

Подобни статии