Начало Новини Стратегия за прилагане на интегрирани териториални инвестиции в Северозападния район

Стратегия за прилагане на интегрирани териториални инвестиции в Северозападния район

от svilen
1034 преглеждания

Източник: вестник „Труд
Автор: Диян Моркин

Правителството „Орешарски“ написа спешни мерки за съживяване на Северозападна България. За обществено обсъждане беше публикувана стратегия за „прилагане на интегрирани териториални инвестиции в Северозападния район 2014-2020 г.“

От години този район на страната ни държи и първенството за най-бедно място в ЕС.
В стратегията се дават насоки, в които да се развива икономиката. За първи път освен Враца, Видин и Монтана в Северозападния район правителството включва Плевен и Ловеч. Конкретни финансови средства и разчети обаче не са посочени в документа.

В стратегията пише, че държавата ще подпомага предприятията, за да станат конкурентоспособни. Дават се насоки и какви браншове да се развиват във всеки от градовете – примерно за Враца приоритет е текстилът.
Според плана във Видин ще бъде открит филиал на университета в Щутгарт. Предвижда се и пилотен проект за създаване на „общинска земеделска кооперация“. В Плевен ще бъде построен високотехнологичен онкоцентър, а към него ще има и спортно-възстановителен комплекс. Правителството смята да подпомогне и изграждането на завод за производство на „зелена енергия“ от биогаз в Мизия.

Безработицата е най-висока – 16,4%, при средно 10,4% за страната. Отчита се и фактът, че в тази част на България най-много деца отпадат рано от училище – 3500 ученици не завършват всяка година, което е 11,4% от общия брой. За страната процентът е 10,4%.

Повече информация относно стратегията на сайта на Министерски Съвет.

Подобни статии