Начало Личности Стотици празнуват на Йордановден и Ивановден във Видин и Белоградчик

Стотици празнуват на Йордановден и Ивановден във Видин и Белоградчик

от Mariana Gomileva
673 преглеждания

Богоявление е един от най-тачените празници в православния календар и ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. Според евангелието на Матей, в момента на кръщението небето „се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук идва и названието на празника.

Много са хората, които празнуват на Йордановден и Ивановден в Община Видин. Общо 344 жители на Общината носят името Йордан. Най-възрастният е роден през 1929 година и е от село Слана бара, а най-малкият – през 2019 година и е жител на град Видин. На 6 януари празник имат и 201 жени с името Йорданка – най-възрастната от тях е на 95 години, а най-малката е само на 5 месеца, като и двете са от Видин.

През 2021 г. го няма традиционното литийно шествие, което се организира съвместно от Община Видин и Видинска света митрополия по повод Богоявление (Йордановден), както и ритуалът по хвърляне на Богоявленския кръст във водите на река Дунав. Решението за това е на Областния кризисен щаб и е взето с оглед на епидемичната обстановка.

В община Белоградчик имениците са 283, от които 193 мъже и 90 жени.

Името Йордан носят 33-ма мъже, най-възрастният от които е на 75 години от с. Стакевци, а най-младият е на 16 години от Белоградчик.

На 6-ти януари за здраве черпят 15 жени с името Йорданка, като най-възрастната е 89 годишна, а най-младата е на годинка. И двете живеят в Белоградчик.

Ден след Кръщението отбелязваме паметта на Св. Йоан Кръстител (Ивановден). На 7 януари празнуват 1103 жители на Община Видин с името Иван, като най-възрастният е роден през 1924 година, а най-малкият е на три месеца. Дамите, носещи името Иванка, са 481, а Ивана са кръстени 54.

На Ивановден 2021 г. в Община Белоградчик празнуват 160 мъже, носещи името Иван. Най-възрастният е на 93 години и живее в с. Стакевци, а най-младият – в Белоградчик и е пет годишен.

На 7 януари жените именици в общината са 75, като най-възрастната е на 94 години от с. Боровица, най-младата Иванка живее в град Белоградчик и е на две години.

Заедно с Общинските администрации на Видин и Белоградчик пожелававаме здраве и благоденствие на всички именици!

Източници: Общ. Видин, общ. Белоградчик

Подобни статии