Начало Забавления Стартира масовият колоездачен преход Дунав Ултра: Следвай реката 2020

Стартира масовият колоездачен преход Дунав Ултра: Следвай реката 2020

от Mariana Gomileva
1430 преглеждания

На 31 август 2020 г. в гр. Видин се събират над 100 участника – колоездачи и подкрепящи екипи от България и Румъния, за да изминат успешно най-дългия туристически веломаршрут в България  –  730-километровия Дунав Ултра. Сред тях е и 72-годишен ветеран-колоездач от Варна.

Началото на прехода ще бъде дадено на 1 септември във Видин. Участниците ще се придвижват по маршрута с индивидуален план и за свободно избран период от време, като целта е достигане на крайната точка –  с. Дуранкулак, обл. Шабла.

“Дунав Ултра: Следвай реката 2020” ще се случи за седми пореден път. Неговата кауза е да популяризира най-дългия туристически веломаршрут в страната Дунав Ултра, заедно с над 100 населени места покрай които преминава той.

Всички колоездачи получават предварително т.нар. „Дунав Ултра – Кутия за приключение“. При записването си, те имат възможност да се регистрират в три категории: индивидуално, екип от 2-ма или 4-ма колоездачи. Всеки индивидуален участник или екип може да планирана и заяви продължителността на прехода – до 48 часа, до 3 дни, до 5 дни, до 7 дни и повече от 7 дни. 72-годишният ветеран Петър Димитров от Варна, ще изминава всеки ден по над 100 километра, за да се вмести в 7-дневния график.


По време на регистрацията на участниците във Видин ще бъде представено и новото туристическо издание „Карта-пътеводител Дунав Ултра 2020“ –  печатна книжка вдъхновена от дейността на изследователя на Дунавска България, Феликс Каниц. „Пътеводителят“ съдържа полезна туристическа информация за региона по поречието на Дунав през Добруджа до Черно море. Интересни графики препращат към дейността на Каниц в нашата страна през 19-ти век.

В Пътеводител Дунав Ултра 2020 ще откриете:
✅Карта и описание на маршрута Дунав Ултра
✅Денивелация на маршрута
✅Препоръчани места за нощувка по маршрута
✅Препоръчани заведения по маршрута
✅Сервизи за велосипеди по маршрута
✅Други преживявания
✅Любопитна и полезна информация
✅„100-те Дунав Ултра забележителности“

Очаква се турът да премине при голям интерес както за колоездачите, така и за местните. Специалните места, които ще посетят колоездачите са: крепостта „Баба Вида“ във Видин, бирената фабрика в Лом, площад „Дико Илиев“ в Оряхово, античния град Улпия Ескус в с. Гиген, чешмата „Елия“ в Никопол, крепостта „Димум“ в Белене, римския легионен лагер Нове в Свищов, паметникът на Филип Тотю в Две могили, фонтанът „Момчето с хидрата“ в Русе, архитектурният резерват „Рибарска махала“ в Тутракан, археологическия комплекс „Дуросторум-Дръстър“ в Силистра и крайната точка на маршрута –  с. Дуранкулак, Черно море.


Наскоро създателят на „Дунав Ултра“ Борис Бегъмов обяви, че целта на екипа, който работи по разработването на идеята е до 3 години веломаршрутът „Дунав Ултра“ да се превърне в най-популярен туристически веломаршрут на Балканите.


Всичко най-интересно по време на събитието можете да следите на: https://www.facebook.com/dunavultra

 

Подобни статии