Начало Новини „Стакевските къщи“ – приказка, в която всички се завръщат

„Стакевските къщи“ – приказка, в която всички се завръщат

от svilen
5179 преглеждания

Ако поне един уикенд сте нощували в Берчината, Анината или Марина къща в село Стакевци, ако сте вкусили от домашните гозби на домакините и сте вдишвали от чистия планински въздух, сигурно е, че ще се върнете обратно. Вече шеста година собственикът на „Стакевските къщи“ и семейството му доказват, че когато се работи с желание и ентусиазъм, мисията за развитие на алтернативен туризъм не е невъзможна. Особено в Северозапада.

Живописното село Стакевци е на 18 км от Белоградчик – на края на картата на България, високо в планината до границата със Сърбия. Когато идва в селото за пръв път, Боян Минков веднага разбира, че това е мястото, на което ще живее и ще развива туризъм. Предприемчивият бизнесмен, който дотогава търгува с недвижими имоти и държи художествена галерия във Видин, купува една къща в селото и започва новото си начинание от нулата.

Днес „Стакевските къщи“ са три и имат капацитет да посрещат 30 гости в уютна автентична атмосфера. „Началото беше трудно, но лека-полека, като работи човек добре, всичко си идва на мястото. Вече сме проправили пътеката, няма връщане назад“, казва Боян Минков. “Повечето от гостите се връщат отново и пращат свои близки и приятели. Казват, че това е най-добрата реклама и наистина е така“, радва се собственикът на къщите в Стакевци.

Най-много от гостите са българи, но все по-често идват и чужденци от най-различни държави. След отварянето на Дунав мост има засилен интерес от страна на румънски туристи. „В тази част на Румъния нямат планини, много харесват условията и храната, още повече че румънците имат по-висок стандарт и цените ни са атрактивни, идват големи компании“, разказва Минков. Тази есен с него се свързва и известна израелска фотографка, която избира мястото за организирани курсове по фотография. „Беше изключително успешен, уточнихме датите за следващите четири курса през идната година, но още като се прибра в Израел, тя ми звънна, че има желаещи да дойдат в Стакевци още в същия месец. Всички останаха много впечатлени от селото. Тези туристи едва ли придобиват впечатления от държавата, защото ние ги взимаме директно от летището, караме ги в Стакевци и ги връщаме по обратния път, но остават с чудесни спомени от България и планината, казват „бяхме в една приказка тези няколко дни“, разказва Боян Минков.

Къщите разполагат с всички удобства, а храната…трудно може да се опише с думи. Почти всичко, което се слага на трапезата, е домашно производство на стопаните. Гостите имат възможност да си сготвят и сами, но ако не им се занимава, домакините ще се погрижат за разнообразни ястия с домашни продукти – боб в гърне, пълнена домашна кокошка, задушено свинско със зеленчуци, домашен хляб, баница, супи, сладкиши. Всичко това, полято с местни вина и ракии.

За ценителите на добро вино регионът предлага няколко интересни възможности за дегустации, включително във винарната в пещерата „Магура“ и местната бутикова изба в Боровица.

За любителите на алтернативния туризъм, освен пълен релакс на чист въздух, домакините предлагат и разнообразни приключения. Планинските преходи започват до Стакевци и стигат до различни природни, геоложки и археологически забележителности – „Тръбите“ в местността „Планиница“, петроглифът в Белоградчик, скалите и крепостта, пещерите „Магура“, „Козарника“ и „Лепеница“. Наблизо е и Рабишкото езеро, което в през топлите месеци предлага идеални условия за сърф и плуване. Твърди се, че тук риболовците освен шаран, толстолоб и бял амур, са хващали и гигантски сомове, някои екземпляри достигали до над 300 кг…

Ако сте запалени колоездачи, домакините от къщите в Стакевци ще ви предоставят под наем планински велосипеди и по желание GPS. Преди време с група приятели реализират проект за велотуризъм. Резултатът – маркирани и обозначени велопътеки, по които човек може да кара 150 километра в планината, без да се загуби.

В Стакевци понятието „алтернативен туризъм“ включва и още опции – ловен туризъм, спортен риболов, археологически туризъм, билкарство и гъбарство…

Домашните любимци също са добре дошли, повечето хора които идват в планината обичат животни. Семейството на Боян Минков в собствената си къща имат весела животинска компания – 6 кучета, 10 котки, кокошки и ..глиган. Когато го намерели безпомощно в гората, дивото прасенце тежало по-малко от килограм. В момента е към 50 кг и си играе с всички други обитатели на двора.

Отскоро домакините в Стакевци предлагат на гостите си и конен туризъм. Засега имат три коня – Мая, Вихър и Зина, но напролет ще бъдат шест. „Има интерес към тия неща, това е което хората търсят, идвайки в планината. Неща, които са близко до природата – стрелба с лък, езда, разходки. Догодина смятаме да си направим гореща баня – една каца с вода, която се загрява с печка и киснеш вътре. Тя ще е на двора и ще може да се полза целогодишно“, разказва Боян Минков за най-новите си планове. За пръв път тази година в Стакевския балкан ще се провеждат и курсове по оцеляване в дивата природа.

Засега в Стакевци няма други къщи за гости, на много хора купуват и ремонтират къщи. „Местните хора са изключителни, разбираме се прекрасно и всички си помагаме с каквото можем. Много специално място е Стакевци, хората са невероятно добри. Все едно е извадено от времето. Тук никога не е имало и няма да има кражби, вратите не се заключват“, разказва Минков.

Това е историята на един успешен пример, че алтернативният туризъм в Северозапада е повече от възможен, когато има желание и се работи здраво. „ За подкрепа от държавата засега не може да се говори, не се прави абсолютно нищо. А би могло да се помогне за развитието на алтернативния туризъм, особено в областта на рекламата. Например преди няколко години, когато Белоградчишките скали бяха включени като едно от чудесата на света, с малко реклама стана така, че в региона идваха 2000 човека в събота и още толкова в неделя. Невероятен бум беше. Това нещо отмина, държавата не се погрижи по никакъв начин да продължи с реклама и нещата се върнаха на нивата от преди. Много може да направи държавата и много може да помогне, въпреки че трябва и ние сами да си помогнем“, казва собственикът на къщите в Стакевци.

Собствениците на къщи за гости около Белоградчик работят добре с общината. Наскоро Боян Минков беше домакин на среща на свои колеги с кмета на Белоградчик, на която обсъдиха развитието на нови видове туризъм.

„Определено през последните години интересът към този вид туризъм се повиши. Това се дължи на много неща, но основно на динамичния начин на живот, който водят хората по градовете. Все по-трудно им е там, търсят места такива като нашето. А Белоградчик и околностите има какво да предложат, имаме огромен потенциал в сферата на алтернативния туризъм“, завършва оптимистично Боян Минков.

Снимки: Facebook.com

Подобни статии