Начало Икономика Сръбският посланик повдигна въпроса за граничния пунк при „Кадъ Боаз“

Сръбският посланик повдигна въпроса за граничния пунк при „Кадъ Боаз“

от Mariana Gomileva
2005 преглеждания

Белоградчик и Княжевац отбелязаха 50-тата годишнина от Договора за приятелство и сътрудничество между двете общини. По повод годишнината делегации от двата града се срещнаха с посланика на Сърбия в България Владимир Чургус, съобщават от българската община. От българска страна гости бяха кметът на Белоградчик Борис Николов, а от Сърбия: председателят на Общинския съвет Миодраг Ивкович, зам. кметът Миролюб Михайлович и Владан Радованович – координатор за трансгранично сътрудничество.

Посланикът и делегацията обсъдиха добросъседските отношения и общото сътрудничество в различни области. Двете страни отбелязаха тревогата си, че регионите им – Северозападна Българя и Източна Сърбия, са най-слабо развитите и в двете държави. Точно заради това те заслужват повече внимание и грижи на най-високо ниво, коментираха гости и домакини. Акцент на срещата беше откриването на граничен пункт при прохода „Кадъ Боаз“. Преди дни същата тема беше обсъдена на срещата в Посолството на България в Белград.

Посланикът е изразил мнение, че отварянето на граничния пункт стои на дневен ред години наред и вече е крайно време да бъде решен. Това би довело до увеличаването на туристопотока, още по-голямо сближаване на хората от двете страни и съществен потенциал за съживяване на икономическите връзки, смятат и българската, и сръбската страна.

Кметът Борис Николов отбеляза, че преди 4 години е осуетена в последния момент реална възможност започнатото строителство на пътя да бъде завършено и да бъде решен въпросът с пункта. Към настоящия момент Агенция „Пътна инфраструктура“ дава положителни сигнали и обещания за завършване в близките две години, посочват от община Белоградчик.

Участниците в срещата са обсъдили и предстоящите събития посветени на юбилея от побратимяването на двете общини, като две от тях ще се състоят в самите посолства. Ще има прояви в областта на културата, спорта, туризма и други, а най-скорошната от тях е на 14 април, когато в село Миничево се срещат турлашките дружества на двете страниза на 15- годишна юбилейна среща.

Подобни статии