Начало Бизнес Среща на върха на държавите от „Три морета“ 2022

Среща на върха на държавите от „Три морета“ 2022

от Mariana Gomileva
916 преглеждания

Националните флагове на държавите от Инициативата „Три морета“, пред конгресния център HANZAS PERONS, в Рига, Латвия / снимка: Мариана Гомилева

На 20 и 21 юни 2022 г. в столицата на Латвия, Рига се проведе годишната Среща на върха и Бизнес форум на инициативата „Три морета“ – едно от най-мащабните събития на Европейската комисия. В нея се включиха президентите и ръководители на високо ниво на всички 12 държави-членки на инициативата: Латвия, България, Румъния, Словения, Полша, Австрия, Литва, Естония, Унгария, Чехия, Хърватия и Словакия.

Регионът „Три морета“ е географски и икономически граничен район на ЕС. Въпреки различното историческо развитие на отделните държави, всички те носят последиците от „Желязната завеса“, която разделя Европа в средата на 20-ти век и променя развитието, връзките и естествения напредък в централната и източната част на континента. Част от тези последици са липсата на модерна инфраструктура и свързаност, както и недостигът на инвестиции за изграждането им.   

Територията на държавите, участващи в „Три морета“ (Черно, Адриатическо и Балтийско), обхваща почти една трета от Европейския съюз с население от общо 111 млн. европейски граждани. Регионът е атрактивна инвестиционна локация, тъй като създава висок БВП и има относително стабилни индикатори.

Билборд в центъра на Рига, с карта на държавите участници в Срещата на върха / снимка: Мариана Гомилева

Какви са целите на инициативата „Три морета“

За да се реализира огромният потенциал на страните от „Три морета“, инициативата насърчава сътрудничеството в следните приоритетни области:

Енергийна свързаност и сигурност, чрез създаване на ефективно функциониращ и конкурентен енергиен пазар, с възможност участниците в него да избират своите доставчици;

Развитие на дигиталната инфраструктура. Целта е да се намерят интелигентни решения за обмен на данни и по-ефективното използване на информацията;

Транспортна свързаност, която преодолява създадения във времето модел за изграждане на връзки само с индустриалните центрове на Западна Европа, пренебрегвайки тези в посока Север-Юг. Очакванията са с развитието на логистичните връзки между отделните държави да се улесни търговията. Това ще допринесе за растеж и отваряне към нови пазари;

По-високи от средните темпове на икономически растеж и по-високи нива на възвръщаемост, които да направят региона по-привлекателен за инвестиции;

Стабилност, ефективна защита и справяне с общи предизвикателства в икономически и геополитически план, постигане на общите климатични цели за преход към зелена икономика, транспорт и енергетика.

Представители на европейски медии преди Срещата на върха в Рига, 20.06.2022 г. / снимка: Мариана Гомилева

Срещата на върха в Рига, 20.06.2022 г. / снимка: Мариана Гомилева

Акценти в Седмата Среща на върха през 2022 г.

Инициативата „Три морета“ има потенциал да създаде нов модел за развитието на Централна и Източна Европа след икономическия спад вследствие на пандемията от COVID-19 и преодоляване на последиците в някои основни сектори.

В тазгодишната Среща на върха на държавите от „Три морета“ (3SI), която се проведе в Рига, Латвия, на 20 и 21 юни, президентът на Латвия наблегна на стратегическата роля на региона на 3SI, оказващ подкрепа на Украйна, както по време на войната, така и за последващото ѝ възстановяване. По време на срещата на върха бяха обсъдени въпросите за по-тясното участие на стратегическите партньори на Инициативата, изграждането на сътрудничество между държавите-членки на 3SI, отвореността за сътрудничество със сходни регионални и световни партньори, включително участието на Обединеното кралство и Япония в инициативата, както и сътрудничеството между правителствата и перспективите за укрепване на приоритетите на инициативата.

„Три морета е регион на растеж, тъй като нашите икономики растат по-бързо, отколкото в останалата част на Европа и поради тази причина се стремим да насърчим по-нататъшното развитие в трите ключови области на инициативата: енергетика, транспорт и цифровизация, от които енергетиката е станала особено значима предвид днешния геополитически контекст“, подчерта президентът на Латвия.

Председателят на Украйна Володимир Зеленски присъства на срещата на високо равнище онлайн и предостави видео изказване, отбелязвайки ролята на 3SI в подкрепа на Украйна и потвърждавайки интереса на Украйна да стане активен член на инициативата „Три морета“. Видео изказвания бяха направени и от държавния секретар на САЩ Антони Блинкен, японския външен министър Йошимаша Хайаши и външния секретар на Великобритания Лиз Трус.

Президентите на държавите от „Три морета“ / снимка: Мариана Гомилева

 „България трябва да използва много по-ефективно международните инициативи и инструменти, за да става все по-забележима, да печели доверие и да се утвърждава на инвестиционната карта на Европа.“ Това заяви президентът Румен Радев по време на участието си в Седмата среща на върха на инициативата „Три морета“.

Президентите на Литва, България и Латвия / снимка: Мариана Гомилева

В Рига българският държавен глава участва и в дискусия на високо равнище в рамките на съпътстващия срещата на върха бизнес форум, на който се обсъждат перспективите за задълбочаване на свързаността в Европа в контекста на влошената среда за сигурност и тежките последици за региона, произтичащи от войната в Украйна. В изказването си държавният глава Румен Радев подчерта, че колкото по-развити и свързани са икономиките на участниците в инициативата, толкова по-бързо ще бъдат преодолени социалните и икономически последици от войната в Украйна и ще бъде ускорен процесът по приобщаване на страната по проектите в рамките на инициативата, както и по възстановяването на страната от военните действия.

Президентът Румен Радев на Срещата на върха / снимка: Мариана Гомилева

Румен Радев подчерта, че в резултат на усилена работа Инвестиционният фонд в рамките на инициативата „Три морета“ прави първата си голяма пряка инвестиция в България, придобивайки значителен дял от „Порт Бургас“. По думите му тази инвестиция има важна роля за насърчаване на свързаността и на икономическото развитие на целия регион.

Нови хоризонти за сътрудничество

В рамките на форума държавните глави и ръководителите на високо равнище на участничките в инициативата „Три морета“ приеха Съвместна декларация. В документа се изразява общата загриженост от влошената среда на сигурност и икономическата среда след руското нападение срещу Украйна и се отправя призив за прекратяване на военните действия.

В декларацията се подчертава нарастващото значение на свързаността в ЕС по оста Север-Юг и важната роля на инициативата „Три морета“ като инструмент, насърчаващ сближаването в Европа. Документът посочва и потенциала на инициативата и нейните инструменти за интегриране на страни от Източното партньорство и Западните Балкани. Изразява се и подкрепата за започване на процеса по присъединяването на Украйна към инициативата „Три морета“.

По време на Срещата на върха председателят на Латвия тържествено представи знамето на 3SI на председателя на Румъния H.E. г-н Klaus Werner Iohannis, тъй като Румъния е следващата страна домакин на срещата на високо равнище през 2023 г.

Представителят на СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ в Срещата на върха в Рига, Мариана Гомилева / снимка: Михо Добрашин

Атмосфера от събитието:

Автор: Мариана Гомилева, (Рига, Латвия)

Подобни статии