Начало История Средновековният фестивал „БъдинЪ“ – почит към историята на Видинското царство

Средновековният фестивал „БъдинЪ“ – почит към историята на Видинското царство

от Mariana Gomileva
921 преглеждания

Автентични факли в двора на крепостта „Баба Вида“ по време на фестивала „БъдинЪ“, 2019 г. / снимка: общ. Видин

За да сме отговорни към бъдещето си, трябва да познаваме историята си. Това е посланието на Средновековния фестивал „БъдинЪ“, който се организира в края на август от 2013 г. насам. Събитието, което е част от културния календар на Община Видин, и тази година ще се проведе в крепостта „Баба Вида“, на 27 и 28 август.

Входът за желаещите да посетят различните прояви в рамките на фестивала и през двата дни е свободен.

Гостите ще станат свидетели на моменти от царуването на Иван Срацимир. Акцентът е върху владетелския двор, както и върху пресъздаването на един драматичен за Видинското царство период – завладяването му от унгарското кралство през 1365 г., когато след четиригодишна унгарска власт управлението на цар Иван Срацимир е възстановено.

Фестивалът „БъдинЪ“, 2019 / снимка: общ. Видин

Фестивалът „БъдинЪ“, 2019 / снимка: общ. Видин

Целта на фестивала е да се припомни значимостта на регионалната история и чрез впечатляващи сцени да се подчертае конкретно събитие от далечното минало, което да засили патриотичния дух.
За да е по-въздействащ вечерният спектакъл на сцената на летния театър в крепостта „Баба Вида“, в програмата са включени пиротехнически ефекти.

Фестивалът „БъдинЪ“, 2019 / снимка: общ. Видин

По традиция малките посетители ще бъдат участници в различни забавления и игри, като заедно с това ще получат и знания за отминали времена.

Източник: Община Видин

 

 

Подобни статии