Начало Забавления Средновековната църква на с. Царевец и „Калето“ в Мездра със свободен вход

Средновековната църква на с. Царевец и „Калето“ в Мездра със свободен вход

от Mariana Gomileva
2179 преглеждания

Археологически комплекс „Калето“ в Мездра

Средновековната църква в с. Царевец ще бъде отворена за посетители утре, 30 септември, по повод Европейските дни на наследството, съобщиха от общ. Мездра. Общината се включва в инициативата със свободен достъп до двата си най-известни обекта – храмът „Св. Никола“ и Археологически комплекс „Калето“.

„Археологически комплекс „Калето” е олицетворение на 70- вековен кръстопът на цивилизациите, който разказва за човешката история от медно-каменната, римската и тракийската епоха до Средновековието. Хълмът е естествено защитен и разположен на място, където се пресичат основни пътища, използвани от дълбока древност до днес“, разказват от общината. На място можете да получите печат за Стоте национални туристически обекта, в които влиза и археологическия паметник.

Средновековната църква в близкото с. Царевец допреди няколко години беше слабо позната извън района на Мездра. Тя е с каменен иконостас и пази стенописи на възраст няколко века. Намира се в центъра на селото, срещу кметството, в двора на действащия по-нов храм „Св. Димитър“. Църквата е строена и използвана през Средновековието, вероятно около XIII-XIV век. Точни данни липсват, така че е възможно градежът да е по-ранен. Паметник на културата от национално значение. Храмът може да се посети и по друго време, извън Европейските дни на наследството. Желателно е да го направите през работен ден, като се обадите предварително до кметството на с. Царевец, където се пази ключа от църквата.

Стенописите са сред малкото запазени средновековни иконостаси. Очите на изрисуваните светци са покрити с восък. Според легендата при завладяването на България от османските войски православният храм е осквернен от тях, като очите на светците са изстъргани от каменния зид. По-късно местните хора ги запълнили с восък и така останали до днес.

До с. Царевец се стига по хубав път, като се минава през гр. Мездра. Другият път е през Струпецкия манастир „Св. Пророк Илия“ и Старо село.


Иконите с „восъчни“ очи в храма

Подобни статии