Начало Икономика Сливат горските стопанства – Лом с Монтана и Белоградчик с Миджур

Сливат горските стопанства – Лом с Монтана и Белоградчик с Миджур

от Mariana Gomileva
501 преглеждания

Териториално поделение на Държавно горско стопанство Монтана / снимка: Мариана Гомилева

Обединение на Териториалните поделения Държавно горско стопанство – Лом с Държавно горско стопанство – Монтана  и на държавните горски стопанства в Белоградчик с Миджур, предстои да бъде извършено от Северозападното държавно предприятие-Враца. Мотивите на ръководството на държавното предприятие пред министъра на земеделието, са малкият лесфонд, ниските приходи от реализиране на дървесина и високите разходи за издръжка на администрацията.

Северозападното държавно горско стопанство обхваща изцяло областите Видин, Монтана, Враца и Плевен и части от областите Ловеч и София. Простира се на 1 961 426 хектара, от които 512 022  са горски територии. В обхвата му след новото обединение ще има общо 21 държавни горски стопанства. 

Промените влизат в сила от 1-ви октомври 2023 г. Целта на реформата е оптимизиране на разходите за административно управление и отделянето на повече средства за охрана на горските територии, за създаване и отглеждане на нови гори. При обединението няма да бъдат съкращавани служители и работници от тези стопанства, като намерението на ръководството е всички да запазят работните си места. Ще продължат да работят офисите и административните им сгради, така че всички граждани и ловци, които са ползвали административни услуги, в т.ч. заверка на ловни билети, ще могат да го правят там, където предпочитат – в Лом или Монтана, в Белоградчик или Чупрене.

 

Източник: Северозападното държавно горско стопанство

Подобни статии