Начало Новини Скъпият проект на „Леденика“ се оказа и с опасно осветление

Скъпият проект на „Леденика“ се оказа и с опасно осветление

от Mariana Gomileva
2901 преглеждания

Скъпият проект за атракции в пещера „Леденика“ не предвижда резервно електрозахранване и аварийно осветление и безопасността на посетителите не е гарантирана, ако токът внезапно спре. Това става ясно от отговори на община Враца до Severozapazenabg, по повод читателскoто писмо от Нели Савова. През ноември тя и нейни близки са пътували до „Леденика“ с идеята да посетят пещерата. И в двата поредни дни обаче това не е било възможно, като обяснението на служителите е бил силен вятър, който е повредил захранването и „бушоните падали“.

Така се оказва, че при смущения от лошо време пещерата не може да бъде отваряна за посетители, а няма и резервен план какво ще се случи, ако бушоните паднат докато вътре има хора. От общината във Враца признават за недомислиците и проблемите на пещерата, но засега те няма как да бъдат решени. Министерство на туризма насочиха към общината за изясняване на случая.

Ефектът на вятъра

Огнян Пищиков, организатор „Туризъм“ в общинското предприятие „Спорт и туризъм“, обяснява, че първото посещение на Нели Савова е било на 20 ноември, веднага след силна буря. В резултат на нея районът на Враца е бил „в бедствено състояние“, а много села е прекъснато електричеството. Заради спирането му в „Леденика“ е преценено, че не могат да се допускат посетители. В следващите два дни проблемите с тока са продължили и на няколко пъти се е налагало спешно да се извеждат посетители заради внезапно загасване на осветлението. Извеждането е ставало „на светлината на обикновени фенери и при неоправдан риск“.

Според Пищиков през дните, в които Савова и близките й са ходили до пещерата, не са постъпвали оплаквания от служителите и отрицателни отзиви. В писмото си туристите бяха недоволни и от отношението на служителите към тях, за разлика от това на работещите в пещера „Магура‘, която са посетили след първия си опит да влязат в „Леденика“. Милионите инвестиции във врачанската пещера се оказват безсмислени за туристите, които идват в лошо време.

Не е пещера, а шоу

„Г-жа Савова безспорно има право да се възмущава, защото няма как да знае, че пещерата „Леденика“ вече не е обикновен туристически обект. След построяването на Развлекателен парк „Леденика“ посещенията в пещерата са свързани основно с уникално, лазерно-светлинно шоу, което се управлява от компютърни системи от начало до край: осветление, озвучаване, светлинни ефекти и т.н. При всяко спиране на електрозахранването или падане на напрежението техническите средства преустановяват дейността си и компютърните програми трябва да се рестартират отначало, което изисква определено време“, пише в отговора си Пищиков.

Той посочва, че захранването в пещерата е нестабилно, често има аварии и ако това продължи, има опасност светлинното шоу в пещерата да бъде унищожено.

Големият, скъп и спорен проект

Общо 5 млн. лв. са инвестирани в лазерно, светлинно шоу, гипсови статути, амфитеатър, детска площадка и цялостно „облагородяване“ на „Леденика“. Проектът беше направен по времето на предишния кмет на Враца Николай Иванов. Финансирането е по „Регионално развитие“, която осигури 4.8 млн. лв., останалите 200 хил. лв. бяха от общината. Част от парите не са платени и може да се наложи общината да поема направените разходи. През юни Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) откри множество нарушения при изпълнението, наложи глоби и забрани част от атракционите да се използват.
Сегашният кмет на Враца Калин Каменов признава, че не харесва много от направеното в „Леденика“, но е поставен в ситуация да иска парите за проекта, иначе ще се натовари общинския бюджет.

Подобни статии