Начало Забавления Ски-курортите в Сърбия отчитат силен ръст на туристите

Ски-курортите в Сърбия отчитат силен ръст на туристите

от Mariana Gomileva
4943 преглеждания

На ски в Стара планина | снимка: http://www.skijalistasrbije.rs

Тройно увеличение на приходите отчита ски-комплекс „Стара планина“ в Сърбия, съобщава регионалното издание staraplanina-babinzub.info. Местата в комплекса са запълнени до края на февруари, като най-голям е броят на местните гости от Сърбия, следвани от българи, македонци и черногорци. Комплексът се намира много близо до границата с България, от сръбската страна на Стара планина, в курорта „Бабин зуб“. Тройното увеличение на приходите е отчетено тази зима, като за сравнение е взет периода, когато „Стара планина“ беше частна собственост.

От февруари 2016 г. aвстрийската верига Falkensteiner обяви край на партньорство партньорството си и комплексът беше поет от сръбската държава. Точната сума на приходите не е обявена. Много добре се представя и ски-центърът към комплекса, в който има увеличение на скиорите с една трета за година, т.е. тази зима спрямо аналогичния период на миналата. Според обратната връзка, която операторите получават, скиорите дават висока оценка за добрите услуги и пистите, на които винаги има сняг. Операторите на ски-курортите в Сърбия са си поставили за цел да развиват този вид туризъм при максимално запазване на околната среда и недокосната природа.

„Бабин зуб“ е на същия паралел като най-северните части на България, много близо до връх Миджур. Надморската височина е над 1500 метра, като самия връх Бабин зуб стига на повече от 1700 метра височина и ски-пистите започват в подножието му. Общата им дължина е над 13 км, има такива за начинаещи, за напреднали, както и за професионалисти. Курортът има много дни с естествен сняг, а когато не достига се използват машини за изкуствен. Интересното е, че от българска страна най-близкия ски-курорт е чак в Берковица, в подножието на връх Ком. От близката до Бабин зуб община Чупрене имат проект за ски-писта, но се търси инвеститор, така че засега в България най-северните планински части са слабо използвани за ски туризъм. Връх Миджур е с височина 2169 метра, като целият старопланински дял около него и Бабин зуб е покрит със сняг поне пет месеца в годината. Околностите на двата върха са защитени територии и от българска, и от сръбска страна.

Комплексът „Стара планина“ се състои от два хотела с капацитет за общо 500 гости. От ръководството отчитат, че откакто сръбската държава е поела туристическата дестинация, се предлагат висококачествени услуги, безплатно ски-училище за деца, ски-лифт с пакетни оферти, както и много преференции за почивка на родители с деца. Като голямо предимство и от хотели, и от гостите се посочва вкусната домашна кухня с местни специалитети на много достъпни цени. Отзивите от българските гости са, че в курорта е евтино и няма навалица. Тази зима българска туристическа агенция е купила само за ден ски карти на стойност общо 800 000 динара (около 13 230 лв.)

„Сайтовете booking.com и Tripadvisor ни дават най-високата оценка – 9.4 златни точки от booking, и пет кръга от пет възможни в Tripadvisor, което означава, че правим всичко правилно, и отбелязваме страхотни резултати тази година“, коментира директорът на „Стара планина ризорт“ – Горан Караджич пред taraplanina-babinzub.info.

„Ако сравним със същия период от миналата година, през декември и януари на тази имаме 28% ръст на скиорите и на сноубордистите“, коментира и Владан Тошич от сдружението „Сръбски скиори“.

Най-голямо предимство е безплатното ски-училище за деца до 11-годишна възраст. По думите на инструктора Нина Милойкович тази зима през тях ще минат вероятно над 1200 млади скиори.

Достигането до „Бабин зуб“ от България може да стане през граничните пунктове при Калотина или Връшка чука при Видин. От много години се бави новия пропускателен пункт Салаш-Ново корито, който ще скъси значително разстоянието между Белоградчишко и Чипровско със Сърбия. За пункта има подписано споразумение между България и Сърбия, положена е и основата на шосеен път, но проектът беше замразен преди няколко години без обяснения. Това силно ограничава възможностите за трансграничен туризъм, а дори малка част от туристите в сръбските ски-курорти да дойде в България, това би имало много голям ефект за цялата обл. Видин и големи части от обл. Монтана.

Още за възможностите за туризъм в Сърбия и Северозападна България можете да научите на изложението „Ваканция и спа експо“, което започва днес в София, в „Интер експо център“. Панаирът ще продължи до петък, на него са представени Националната туристическа организация на Сърбия, ски-курортите, както и общини от двете страни на границата. От утре входът на изложението е свободен.

Подобни статии