Начало Личности Сем. Николови – щедрите дарители от видинско в началото на XX в.

Сем. Николови – щедрите дарители от видинско в началото на XX в.

от Mariana Gomileva
1637 преглеждания

Портрети на дарителите Йона и Йоница Николови / снимки: ДА – Видин

На 6 декември, освен Никулден, отбелязваме и Деня на дарителя.
За първи път това се случва през 1937 г. в гр. Шумен – в знак на благодарност и почит към всички благодетели на българщината и духовността.
Представяме ви портретите на дарителите Йоница Николов (р. 1862 г., с. Капитановци, Видинско – п. 1937 г., Видин) – търговец, рентиер и съпругата му Йона Николова, които даряват сумата от 500 000 лв. за довършване на започната от общината сграда, предназначена за „приют за недъгави старци”. Семейството обявява дарението на 10 март 1924 г. на заседание на Градския общински съвет , като волята им е старопиталището да носи името „Семейство Йоница Николови”. По-късно, през месец декември, Николови разбират, че парите не достигат за довършване сградата на приюта и отзивчиво увеличават дарението си с още 100 000 лв. Междувременно общинските съветници именуват улица на тяхно име. Приютът е завършен през 1927 г. и открит тържествено на 2 юни (Спасовден). Молебенът е извършен от Видинския митрополит Неофит в присъствието на кмета на града Стефан Станев, видинското гражданство и възрастните хора, за които е предназначен. Приютът съществува до края на 60-те години, след което върху основите му е построена сградата на ХЕИ – Видин, днес РЗИ.

На 15 септември 1911 г. Йоница Николов прави и друго дарение: място за строеж на училище в родното му село Капитановци. Училището е построено с труда на хората от селото, сградата е завършена на 1 септември 1914 г. На 18 май 1922 г. Йоница Николов подарява на бедните ученици-сираци от селото облекло на обща стойност 4 145 лв. и книги и списания за училищната библиотека. През 1922 – 1923 г. за всички бедни ученици и ученички подарява „потреби” на обща стойност 2 000 лв.

Анета Дръгушану и Георги Петров, 2019 г / снимка: ДА – Видин


Портретите на дарителите са рисувани през 1924 г. от художника М. Ковалийски и са част от семейния фонд на художниците Анета Дръгушану и Георги Петров, дарен в Държавен архив – Видин през 2019 г.

 

Източник: Държавен архив – Видин

 

Подобни статии