Начало Новини Седем двойки лешояди очакват поколение във Врачанския Балкан

Седем двойки лешояди очакват поколение във Врачанския Балкан

от Mariana Gomileva
1265 преглеждания

Една от двойките | снимка: Георги Стоянов, ДЗХП

Седем двойки белоглави лешояди са се оформили във Врачанския Балкан от началото на размножителния период, съобщиха от дирекцията на парка. Това означава, че всяка от тях може да излюпи и отгледа малки лешоядчета. По наблюдения на експертите от дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“ и Дружество за защита на хищните птици (ДЗХП) пет двойки са в северната част на парка, другите две са в източната.

Освен тях орнитолозите са наблюдавали още пет двойки с гнездово поведение в северните и източните части на парка.

През 2018 година са формирани общо 10 двойки, които успешно излюпиха и отгледаха 9 белоглави лешоядчета. Експертите от Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Дружество за защита на хищните птици се надяват през тази година техния брой да достигне 14, разказват от природния парк.

Белоглавия лешояд е силно застрашен от изчезване вид. Допреди няколко десетилетия лешоядите са били често срещани по българските земи. Масовото разхвърляне на отрови в селското стопанство и изчезването на дивеча, служил за храна, води до критична застрашеност на популациите. В момента Врачанския Балкан и Източните Родопи са местата, където успешно се възстановява популацията под грижите на орнотолозите. За подхранване на лешоядите има изградени волиери, където птиците могат да бъдат наблюдавани.

Подобни статии