Начало Новини СеверозапазенаБГ постави на премиера и министъра на МРРБ въпроса за новия граничен пункт „Салаш-Ново корито“

СеверозапазенаБГ постави на премиера и министъра на МРРБ въпроса за новия граничен пункт „Салаш-Ново корито“

от svilen
1991 преглеждания

В писмо до министър-председателя Марин Райков и вицепремиера и министър на МРРБ Екатерина Захариева, собственикът на сайта СеверозапазенаБГ Тодор Бъзински постави въпроса докъде са стигнали преговорите между българските и сръбските компетентни институции по отношение на отварянето на Контролно-пропускателен пункт „Салаш-Ново корито“. „Към момента общините от двете страни на границата между Сърбия и България имат дългогодишно двустранно сътрудничество и съвместни проекти, което е предпоставка и голям потенциал за развитието на икономическото сътрудничество в областта на селското стопанство, туризма, транспорта, малкия и среден бизнес“, се казва в писмото. Въпросът е от изключителна важност за развитието на Северозападния регион на България, най-бедният в Европейският съюз.

На основание на Закона за достъп до информация, собственикът на сайта поиска сведения докъде са стигнали преговорите за новия граничен пункт и подчерта необходимостта от активиране реализирането на този дългогодишен и желан от двете съседни страни проект.

Припомняме, че идеята за отваряне на граничен пункт „Салаш-Ново корито“ датира още от 1992 година. Българското село Салаш и сръбското Ново корито са само на 8 километра разстояние едно от друго. Проходът „Кадъ боаз“, през който минава границата, е използван още от римско време и е исторически търговски път за Ниш и Западна Европа. Намира се на 19 км от Белоградчик и на 15 км от сръбския град Княжевац. Двете общини са побратимени и всяка година правят традиционен събор на добросъседство на „Кадъ боаз“.

През 2007 г. президентите на двете държави подписаха официално споразумение, но проектът за контролно-пропускателен пункт така и не е осъществен. Откриването КПП  „Салаш-Ново корито“ ще съкрати пътя между Белоградчик и Княжевац с над 100 километра. Проектът е от национално значение, защото съкращава разстоянието от Сърбия до черноморските ни пристанища и отваря много възможности за бизнеса и икономическо съживяване на региона.

 

no images were found

Подобни статии