Начало Икономика Северозападът може да следва чуждестранния опит за справяне с температурните аномалии

Северозападът може да следва чуждестранния опит за справяне с температурните аномалии

от Mariana Gomileva
1349 преглеждания

текст, снимки и видео: Мариана Гомилева, Порто, Португалия, 02.2020 г.

През февруари в Северозападна България се усеща липсата на характера на „Малък Сечко“ и вместо типичните за това време на годината студ и сняг, все повече ставаме свидетели на температурни аномалии. Наши читатели ни изпращат снимки на цъфнали вече кокичета и дори плодни дръвчета около Белоградчик. Увеличаващият се брой безпрецедентни пикове на високи температури през цялата година е част от дългосрочната тенденция за глобално затопляне.

Да погледнем към температурните рекорди в нашия край през изминалите години: 24.07.2007 г. – рекордни стойности са отчетени още в 12 ч на обяд. Във всички синоптични станции температурата е надминала 40,0 градуса, като във Видин е достигнала 41, във Враца – 41,6 градуса. Температурата в Монтана към 17 ч. достига 43 градуса на сянка. На нивото на почвата са измерени 61 градуса. За пети пореден ден синоптиците в Монтана отчитат температурен рекорд. Към този момент това е абсолютен рекорд за всички времена от началото на замерванията у нас.

Десет години по-късно тази тенденция се запазва. От заглавната страница на наш ежедневник от 29 юни 2017 г. алармират:

„Жега в Северна България счупи термометъра. 34.8 градуса във Враца – рекорд от 1945 г.! Предупреждение за непоносими горещини с Оранжев код за опасно високи температури е в сила за 6 области на страната – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе. В равнинната част в тези области максималните температури ще са до 39-40 градуса.“

В световен мащаб месец юни 2019 г. е бил средно с 0,1 градуса по-горещ, отколкото месец юни преди три години. Това съобщават от „Коперник“ – Европейската програма за мониторинг на планетата със седалище в Брюксел. От нейните данни се вижда, че в Европа средните температури през юни са достигнали нов връх – те са били с близо 2 градуса над нормалните стойности. Месец юли 2019 г. пък беше най-горещият месец в света, откакто се правят измервания. Поставен е нов световен рекорд.

В бъдеще явно все по-често ще се сблъскваме с подобни горещини. Затова са важни усилията на всеки един човек, в който и край на света да се намира. Действията ни имат сериозно въздействие върху планетата. Европейският съюз определя темповете на международните действия за справяне с промените в климата, защитата на застрашените видове и намаляването на замърсяването на въздуха и водата. Заедно може да участваме в опазването на околната среда, а ЕС предприема реални мерки в подкрепа на непознатите герои, които се борят за опазването на нашата природа. В рамките на инициативата EU PROTECTS съществува мрежа от местни герои, работещи заедно, за да помагат за предпазването ни от горещите вълни, замърсяването, изчезването на застрашени видове и много други. От експерти по опазването на околната среда до екипи за реагиране при извънредни ситуации.

Местните герои са навсякъде – във всяка общност, във всеки регион и във всяка държава от ЕС, а тяхната работа е от огромно значение. Tези герои работят заедно, за да се борят с проблеми, които надхвърлят националните граници. Запознаваме ви с един от героите, които защитават европейците от днешните опасности от климатичните промени и рисковете на утрешния ден. 

Жоао Диниш (João Dinis) от 8 години е координатор по изменението на климата в област Кашкайш, Португалия. Срещаме го на Европейския форум на градовете в Порто и веднага забелязваме ентусиазма му за запазване на природата. Споделя, че само през последното лято, това кътче от Европа е изпитало 4 топлинни вълни. Изграденият от него и екипа му вятърен коридор Ribeira das Vinhas и панорамната пътека за бавно придвижване са един от дузината градски проекти за справяне с климатичните промени и предотвратяване на последствията от вълните. Обръщаме се към него да сподели опита си.

„Героят“ на ЕС от Португалия Жоао Диниш / снимка: Мариана Гомилева

– Какво всъщност направихте в града си?

Засадихме дървета, изчистихме скалите от долината и дори изградихме колоездачна алея за жителите, за да се наслаждават на гледката. Така тази зелена инфраструктура не само предотвратява големите горещини, но и изцяло подобрява качеството на живот. Оказва се, че ползите са много. Освен, че се борим с опасността от наводнения и заплахата от топлинни вълни, с изграждането на пешеходни алеи, ние влияем и върху желанието на хората да се движат повече и да водят по-здравословен начин на живот.

– Какви проблеми срещнахте при почистването на речното корито, за да подготвите зоната за облагородяване?

Всъщност, най-важното е, когато се започне подобен проект да не се разрушава и сантиметър от природния ландшафт. Стремежът ни беше максимално да запазим естествената среда и да убедим хората, че тя може да бъде част от ежедневието им, без да им създава дискомфорт. Убеден съм, че това е бъдещето. Технически срещнахме огромна подкрепа и нямаше нито един човек скептичен към работата ни. Потърсихме баланса между мненията на всички експерти, за да постигнем оптимален резултат за гражданите.

Жоао Диниш на терен по проекта в Кашкайш, Португалия / снимка: DG-REGIO, EC

– Какво предстои от тук нататък?

Вече завършихме отсечка от 4 километра облагородяване на зоната. Стремим се да изграждаме минимална изкуствена инфраструктура, така че дори при евентуално наводнение съоръженията да бъдат разрушени, това да не се отрази на чистотата на околната среда. Основното, от което се водим е перфектно сливане с природата. Например, нямаме изградени парапети и електрифициране на зоната, и хората първоначално бяха против това, защото искаха безопасност и удобство при разходките си, но ги убедихме, че това все пак не е урбанистична зона, а преди всичко късче природа в града. Е, костваше ни известни публични обяснения и уточнения какво точно правим, но си струваше. Остават ни още 8 километра по склона, които подготвяме с друг екип от ландшафтни дизайнери. Крайната ни цел е да свържим всички градски зони, чрез зелен път с центъра. Виждаме, че вдъхновяваме и други екипи да ни последват.

– Какво бихте ги предупредили с опита, който вече имате?

Да търсят баланса и да уважават природата. Има доста бюрократични спънки разбира се, защото е важно всичко да е законосъобразно и да работят професионално, а не просто да експериментират с нови идеи. Да бъдат отговорни!

– Какво мислят туристите за проекта?

Обожават го! Постоянно споделят снимки в социалните мрежи и пишат коментари, че са били на това прекрасно зелено място, което ги е впечатлило и препоръчват да бъде посетено. Така, че това е още една полза за града ни, който не спира да се развива.

Жоао Диниш разглежда новоизградената велосипедна алея по проекта / снимка: DG-REGIO, EC

„Героят“ Жоао Диниш сега споделя работата си по управлението на климатичните промени с кметове на други градове в Португалия и Европа, като например Болоня в Италия. В Белоградчик, с подобна идея за почистването, и облагородяване на боровата гора зад стадиона, чрез пренареждането на дъбовите дървета и засаждането на нови фиданки са се захванали от Сдруждение „Светлина за Белоградчик“. Инициаторът на проекта Ангел Боянов-Драката е воден от същата идея за максимално запазване на очертанията на природната среда, и може да почерпи добри практики от португалския си колега Жоао.

180 милиарда евро е сумата от бюджета на Европейския съюз, изразходена между 2014 г. и 2020 г. за опазване на климата и за намаляване на вероятността от екстремни климатични условия, като например горещи вълни. Хиляди хора от различни европейски държави работят заедно, за да осигурят безопасност за семействата на гражданите дори от другия край на Европа. Те не търсят признание, а просто си вършат работата. Ежедневно ЕС подкрепя и свързва тези хора, подпомагайки трансграничното сътрудничество, за да могат да ни защитават. Много от тях не осъзнават въздействието, което оказват — в крайна сметка те са членове на Евросъюза, както всеки друг. Но изпълнявайки професионалните си задължения, играят основна роля в защитата на общността. Те са героите сред нас и благодарение на тяхната работа можем да продължаваме да живеем в безопасност.

Какъв свят искате за децата си?

Тук можете да видите оригиналното интервю с João Dinis на английски език:

Подобни статии