Начало Новини Северозападна България – ниски местни данъци и нужда от добра инфраструктура

Северозападна България – ниски местни данъци и нужда от добра инфраструктура

от Mariana Gomileva
1081 преглеждания

Какво е нужно, за да се развива добре един регион и да бъде успешна икономиката му? Преди икономическата криза отговорите изглеждаха лесни – ниски данъци, добра инфраструктура, а България упорито се рекламираше с добри специалисти и ниски разходи за труд. При първото по-сериозно сътресение се оказа, че това не са най-важните предимства и наличието им не гарантира икономическо развитие. Това си личи от последния доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) – наличието на добра инфраструктура и удобство при административните услуги е важен фактор за привличане на инвестиции, но не ги гарантира.

Новият доклад показа задълбочаване на различията между отделни области, включително тези от Северозападна България. Враца е много по-различна от Видин, в Монтана животът не прилича на този в Плевен, а Северна България има много какво да желае в сравнение с Южна. От ИПИ са анализирали и други показатели – образование, здравеопазване, околна среда, културен живот. Интересното е, че в области като Видин при висока безработица, лоша инфраструктура и липса на висше учебно заведение, здравеопазването е на много добро ниво, местните данъци и такси са ниски, а културното развитие е доста по-напред от други области.

Видин си остава сред областите с най-ниски доходи и голям брой хора под линията на бедността, но в същото време условията за бизнес в областта са сред добрите в България.

Резултатите на ИПИ съвпадат с мнението на местни представители на бизнеса. Вяра Манева, управител на един от най-новите инвеститори във Видин – „Слам груп“, обясни, че са доволни от отношението, което срещат и от усилията на местната администрация. „Слам груп“ е ново предприятие за луксозни мъжки ризи, собственост на германската Slam Group, което от 5 октомври започна работа във Видин.

„‘Трудно е да намеря толкова квалифицирани работници, колкото са ни необходими. Това е проблем в цяла България, не бих казала, че във Видин има повече трудности с липсата на кадри, отколкото в цяла България“, коментира Манева. Тя обясни, че досега не са имали проблеми с корупцията и имат добро впечатление от работата на местната администрация – „Хората са добронамерени и помагат“. Местните данъци и такси засега нямат отношение към „Слам“, тъй като компанията е регистрирана в София и предстои да се премести във Видин.

Критиката е към инфраструктурата, което е отчетено като негативен фактор и от ИПИ. В града липсва градски транспорт, който служителите могат да ползват и се налага компанията сама да им организира превоза. Предприятието е в началото на града до входа от София и поне за достъп няма проблем. Манева обаче отбеляза и недобре уредените улици в града (преди няколко години жители на Видин протестира с искане те да бъдат ремонтирани).

„Целият път от София е изключително неприятен на места, а там е най-близкото българско летище. Преди дни дойде клиент със самолет до София и после с автомобил – сподели, че повече не иска да минава по същия път“, добави Манева. Сега от компанията обмислят вариант партньорите им да пътуват до най-близкото румънско летище и от него да стигат до Видин.

„Колкото до културата – действително, на дунавските градове им личи, че са дунавски градове. Личи си, че хората имат съвсем друг тип отношение към културата, да не говорим за красивата архитектура, макар много сгради да не са добре поддържани, каза още Манева. По думите й духът на града се е запазил, но има много какво да се направи още.

За проучването на ИПИ може да прочетете тук: http://www.regionalprofiles.bg/bg/

Повече информация за градовете в Северозападна България, туристическите забележителности и икономиката очаквайте в новата ни секция „Профили“.

Бизнес и живот в Северозапада

Обобщени оценки Видин Враца Монтана
Икономическо развитие Слабо Незадоволително Незадоволително
Здравеопазване Много добро Добро Средно
Сигурност и правосъдие Средно Добро Незадоволително
Инфраструктура Средно Слабо Незадоволително
Администрация Слабо Средно Незадоволително
Култура Средно Незадоволително Слабо
Околна среда Незадоволително Много добро Добро
Отделни показатели  
Икономическа активност (15+ год.) 49.8% 48.3% 49%
Чужди преки инвестиции на човек 628.3 евро 891.9 евро 271.20 евро
Изплатени суми по европрограми на човек 690.6 лв. 903.6 лв. 569.3 лв.
Дял на пътната настилка в добро състояние 34.2% 21.2% 31.4%
Данъци и такси
 – Недвижими имоти 1.64 ‰ 1.89 ‰ 1.68 ‰
 – Превозни средства 1.13 лв./kw 1.18 лв./kw 1.15 лв./kw
 – Патентен данък за търговия на дребно 4.53 лв./кв. м 6.84 лв./кв. м 5.12 лв./кв. м
 – Битови отпадъци 7.97 ‰ 7.17 ‰ 6.3 ‰
Дял на хората 25-64 г. с висше образование 17.2% 22.1% 17.1%
Домакинства с достъп до интернет 45.38% 38.47% 47.86%

Заб. Чуждите инвестиции са в нефинансови предприятия, показателят е за 2013 г. Данъците и таксите са за 2015 г. Всички останали са за 2014 г.

Източник: ИПИ 

Подобни статии