Начало Новини Нова част от Северната тангента на София ще облекчи трафика за Видин

Нова част от Северната тангента на София ще облекчи трафика за Видин

от Mariana Gomileva
2083 преглеждания

Снимка: bg.wikipedia.org

Строителството на още една част от магистрала „Калотина-София“ ще започне скоро, стана ясно от съобщение на Министерския съвет. На последното си заседание в сряда правителството е дало съгласие Агенция „Пътна инфраструктура“ да сключи договори за изпълнение на проекта. Става въпрос за Западната дъга на Околовръстния път, която е част от бъдещата магистрала.

Западната дъга е част от европейския коридор IV между Видин и Кулата. Новият път трябва да облекчи трафика и да свърже магистрала „Люлин“ със Северна скоростна тангента. Това ще помогне и за по-лесен достъп до Северозападна България. Проектът не е окончателно одобрен от Европейската комисия, но плановете са финансирането му да е по оперативна програма „Транспорт“.

При предишното правителство строежът на Западната дъга се забави заради липса на пари, после сегашните управляващи пуснаха търг, но отново проблемно финансиране го спря, припомня Mediapool.bg. Търгът беше спечелен от обединение „Европейски пътища“ с най-ниска предложена цена – 85 млн. лв. Липсата на пари спря процедурата след избора, но с обжалване на решението Комисията за защита на конкуренцията нареди на Агенция „Пътна инфраструктура“ да избере изпълнител. Очаква се договорът с „Европейски пътища“ да бъде подписан на 21 октомври, а веднага след това да се направи и първата копка.

По думите на регионалния министър Лиляна Павлова парите от старата оперативна програма ще стигнат за авансово плащане и за първите дейности – това ще са около 7-10 млн. лв. Желанието на Павлова е строежът да се финансира от „Транспорт“ в новия програмен период, става ясно от стенограмата. Тъй като отнема „технологично време“, затова е необходимо позволението за сключване на договор, дадено от правителството, е обяснила Павлова.

Подобни статии