Начало Новини Сдружение „Светлина за Белоградчик“ с кауза за по-красив град и развитие на туризма

Сдружение „Светлина за Белоградчик“ с кауза за по-красив град и развитие на туризма

от Mariana Gomileva
691 преглеждания

Белоградчик привлича все повече туристи и набира все по-голяма популярност. Заслужено е мястото му сред най-желаните за посещение кътчета не само в България, но и на Балканите. За изминалата година градът под мистичните скали е посетен от повече от 130 000 души. С мисията да съхраняват даденостите му и да спомагат за развитие на района, са се обединили група съмишленици в новоучреденото Сдружение „Светлина за Белоградчик“. Те са отдадени на каузата да възродят славата на Белоградчик и да го направят още по-удобен за жителите му и привлекателен за туристите.

„Желанието ни е да започнем засилено да работим за развитието на туризма и за увеличаването на туристическия поток в община Белоградчик. Вярваме, че това ще се отрази благоприятно и на местната икономика. Важно е да забравим за разединението на идеите, водени от лични подбуди и да впрегнем взаимно усилия, за да помогнем на града си. Показали сме, разбира се, че сме отворени към критика, но само когато тя е градивна и цели да спомогне за развитието на това целунато от Бог място с несравнима история и природни дадености!“, споделя председателят на Сдружението Ангел Боянов – Драката.

След целите на новото гражданско формирование са:

  • Да полага грижи за поддръжката и облагородяването на туристическите пътеки в района на Белоградчишките скали и за парковите и зелените площи, както и за туристическите обекти в община Белоградчик.
  • Да генерира идеи за развитието и напредъка на община Белоградчик и да търси начини за съвместното им осъществяване с ръководството на общината.

 Сдружението планира да реализира целите си чрез:

  • Организиране на доброволчески мероприятия за почистване и облагородяване на туристически пътеки, зелени и паркови площи, туристически обекти и др. на територията на община Белоградчик;
  • Изготвяне, защита и реализация на проекти, свързани с предмета на дейност;
  • Сътрудничество с държавни, общински и обществени организации у нас и в чужбина;
  • Организиране на обучителни, проучвателни и други прояви, семинари и други;
  • Разработване на информационни продукти и материали във връзка с осъществяване на целите на сдружението.

Хората, които се обединиха в „Светлина за Белоградчик“ вече организираха почистване и залесяване с пренареждане на дъбови фиданки зад стадиона в града, на мястото на унищожената от природно бедствие борова гора. Още в началото на се включиха десетки доброволци. За да бъдат мотивирани да продължат благородната инициатива, предстои да бъде потърсено финансиране, за да се облекчи тежката работа на терен. Със средствата ще бъдат закупени храсторези, резачки, моторни коси, кастрачки и друго оборудване за почистване и поддръжка на пътеките и зелените площи.

Почистване на боровата гора в Белоградчик / снимка: Ангел Боянов-Драката

За осъществяване на своите цели Сдружението набира средства от:

  • Финансиране по защитени проекти;
  • Членски внос, чийто размер и ред за внасяне се определя с Решение, прието от Управителния съвет;
  • Дарения от физически и юридически лица, като по тяхна воля Сдружението може да учредява обособени фондове.

Членството в Сдружението е доброволно, като членове могат да бъдат всички правоспособни и дееспособни български граждани.

Една от инициативите на „Светлина за Белоградчик“ е поставянето на контейнер за събиране на пластмасови капачки, в рамките на националната кампания „Капачки за бъдеще“. Той е разположен на площада срещу полицията и е изработен от Георги Георгиев.ки. Идеята и реализацията са негово дело.

Контейнер за пластмасови капачки в Белоградчик / снимка: Ангел Боянов-Драката

Предстои да бъдат направени 10 контейнера за събиране на пластмасови бутилки, които да бъдат разположени в кварталите на града, с еко кауза.

Предстоят още десетки мероприятия с идеята за по-модерен, уютен, гостоприемен и приказен Белоградчик!

 

Сдружение с нестопанска цел „Светлина за Белоградчик“ вече официално е регистрирано като юридически субект с ЕИК 205967132, има официален печат и банкова сметка в Обединена българска банка: BG22 UBBS 8002 1090 6168 40; BIC: UBBS BGSF.

 

Подобни статии