Начало Новини Рушат ли се Белоградчишките скали

Рушат ли се Белоградчишките скали

от Mariana Gomileva
2111 преглеждания

Провокирани от новинарската вълна в последните дни, решихме да погледнем трезво на новото осветление на Белоградчишките скали. То всъщност е подновяване доколкото е възможно на старото – направено е с доброволни дарения и продължава нещо, съществувало до началото на 90-те години. Така че всъщност не е нищо кой знае колко ново. 

  1. Рушат ли се скалите? Да, под влиянието на много фактори, например вятъра, слънцето, дъжда, скалите променят формата си и това е от милиони години. От хиляди години в района има човешка цивилизаци, оставила своите отпечатъци, включително цяла крепост. От нея не са разрушени скалите, но пък има други фактори, които им пречат. 
  2. Проблем ли са дупките и защо трябва да се пробиват нови? Където може, се използва вече създадена инфраструктура, но на някои места се налага поставяне на плитко разположени нови прожектори. Скалите са природна забележителност, от 1987 г. са защитени със заповед, т.е. при експлоатацията на старото осветление те вече са били такава. Междувременно са поставяни и обновявани парапети, пропускателен пункт при крепостта, за които също са издълбани неголеми дупки. 
  3. Ще предизвикат ли дупките по-голяма разруха? Белоградчишките скали са изградени от различни съединения, минерали и обхващат различни типове скали. Ерозията от човешка дейност е минимална, ако изобщо има такава. Основната идва от атмосферни условия, естествени пукнатини, в които се задържа вода и се оформят познатите ни падини, долчинки и каменни блокове. 
  4. Законът не забранява ли рушенето? Да, забранява го, когато се нарушават естественото състояние или се намалява естетическата стойност на природната забележителност. В случая не можем да говорим за подобна разруха. Справка: Закон за защитените територии. 
  5. Защо се налага да се прави осветление? Не се налага, от естетична и туристическа гледна точка старото осветление е харесвано, затова е направена кампания за обновяване. Общината не успява да се справи финансово, затова е приветствала идеята и застава зад нея. Всъщност осветлението обхваща малка част от скалите. Мнозина разбират едва на място, след обширна разходка, че Белоградчишките скали не са само това, което се вижда около града. Те заемат площ с дължина около 30 км и ширина от 3 до 5 км. 
  6. Няма ли опасност от прекалена човешка намеса в природата? Да, но не и в този случай. Много голям проблем за разрушаването на редица природни забележителности, включително около Белоградчик, е растителността. Под една или друга форма тя се е регулирала в продължение на векове, включително от човешкия фактор. Безконтролният растеж на дървета и храсти, които нямат естествени врагове, сериозно заплашва да доведе до разруха на някои места. Понякога доброволци организират почистване. Същият проблем впрочем го има и на забележителност „Ритлите“ във Врачанско.
  7. Наистина ли електроразпределителното дружество се е противопоставило и е прогнозирало проблеми с тока? До момента от ЧЕЗ, които доставят тока в Западна България, не са публикували официално съобщение. Странно е, че това се цитира избирателно само от някои медии, а в официалните канали на електроразпределителното дружество няма нищо подобно. Може да се уверите сами във фейсбук страницата му или на сайта, в секция „Новини“.   

А човешката намеса са били и строежът на къщи непосредствено между скалите, строежите на пътища, на крепостта, отглеждането на овце и кози, земеделието, лозарството… От хилядолетия те съществуват и не са унищожили скалите. В числа – с парите на доброволците са монтирани 11 стойки и 14 прожектора. Това всъщност е гласувано на общински съвет, след предложение на доброволците. Едва след като всичко е приключено, темата стана медийно интересна. 

Още за структурата на Белоградчишките скали четете в материала, подготвен от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ тук

Подобни статии